Η επιστροφή των παραμυθιών 🐺 | Ιδέα για καλοκαιρινή γιορτή στο νηπιαγωγείο ⛱️

Ιδέα για καλοκαιρινή γιορτή στο νηπιαγωγείο

Η ομάδα της EggΠαίδευσης ψάχνοντας να προτείνει σε εκπαιδευτικούς, μια πρωτότυπη ιδέα για καλοκαιρινή γιορτή στο νηπιαγωγείο , ανακάλυψε ένα ιδιαίτερο και ταυτόχρονα ενδιαφέρον ως προς το περιεχόμενο βιβλίο. Πρόκειται για το βιβλίο «Η επιστροφή των παραμυθιών» της Γεωργίας Παρασκευά, το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Δωδώνη. Πάμε όμως μαζί να δούμε περί τίνος πρόκειται.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα και την ομάδα ΜΠΟΕΜ ✍️

Η Γεωργία Παρασκευά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών, αλλά και στη Δραματική Σχολή Βεάκη

Η εικόνα δείχνει την Γεωργία Παρασκευά, συγγραφέα του βιβλίου "Η επιστροφή των παραμυθιών"

Μέχρι στιγμής έχει γράψει τρία έργα για παιδιά που έχουν παιχτεί στο θέατρο:

 • «Θα φάμε τα μουστάκια μας..»,
 • «Η επιστροφή των παραμυθιών» και
 • «Ιστορίες για φίλους»

Εμείς θα εστιάσουμε στο θεατρικό έργο με τίτλο «Η επιστροφή των παραμυθιών», το οποίο ανέβηκε τις σεζόν 2018-19 και 2019-20 στο θέατρο Σταθμός, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου και παραγωγή της Ομάδας ΜΠΟΕΜ. Μάλιστα η συγγραφέας μαζί με την θεατρική ομάδα ΜΠΟΕΜ παρουσιάζουν εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία. 

Ένα από αυτά είναι και η παρουσίαση του εν λόγω έργου, η οποία περιλαμβάνει σκηνές από το έργο της παράστασης, καθώς και τη συζήτηση μεταξύ της συγγραφέως και των παιδιών για τη σχέση βιβλίου και νέας τεχνολογίας. 

Ιδέα για καλοκαιρινή γιορτή στο νηπιαγωγείο

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα ΜΠΟΕΜ στο site τους:  https://mpoem.gr/ 

Αν θέλετε επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 694479542

Λίγα λόγια για το βιβλίο 📚

Διαβάζοντας το βιβλίο «Η επιστροφή των παραμυθιών» συναντήσαμε ήρωες κλασικών παραμυθιών να συσπειρώνονται και να συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό: να πείσουν τα παιδιά να μετριάσουν λίγο το χρόνο που παίζουν με τα ηλεκτρονικά τους παιχνίδια και να αφιερώσουν λίγες στιγμές παραπάνω στην ανάγνωση παραμυθιών. Στόχος είναι να μην ξεχαστούν οι ήρωες, αλλά και οι ιστορίες τους που τόσα χρόνια συντρόφευαν κάθε παιδί!

Ιδέα για καλοκαιρινή γιορτή στο νηπιαγωγείο
Πηγή εικόνας: Εκδόσεις Δωδώνη

Ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ήρωες αφήνουν το περιθώριο να φανούν και πτυχές της προσωπικότητας τους που πιθανότατα δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ. Τι έκανε στην ζωή της τελικά η ωραία Κοιμωμένη; Ο Πίτερ Παν παρέμεινε στη χώρα του Ποτέ ή ακόμη η Ντάμα Κούπα προσπάθησε να βελτιώσει τη συμπεριφορά της;

Μέσα από το έξυπνο και πλούσιο σε χιούμορ έργο της Γεωργίας Παρασκευά, όλοι οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Και βέβαια συνεργάζονται δίνοντας όμορφα μηνύματα στα παιδιά. Πώς όλοι αυτοί οι ήρωες καταφέρνουν να συνυπάρξουν σε μια ιστορία έχοντας τον ίδιο σκοπό; Πώς η τεχνολογία έχει κατακλύσει τον κόσμο των παιδιών απορροφώντας όλο το διαθέσιμο χρόνο τους; Τα παιδιά μέσα από το έργο έρχονται αντιμέτωπα με τις επιθυμίες τους. Θα ήθελαν να σώσουν τα παραμύθια και τους ήρωες τους ή μήπως δεν τα χρειάζονται πια;

Newsletter

Θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα δωρεάν παιδαγωγικό υλικό και ειδικές προσφορές;

Ας δούμε ποια είναι η ιδέα για καλοκαιρινή γιορτή στο νηπιαγωγείο 🎭

Η ομάδα της EggΠαίδευσης σκέφτηκε ότι επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου οι περισσότεροι συνάδελφοι ψάχνουν ιδέες και οργανώνουν τις καλοκαιρινές γιορτές, είναι μια ευκαιρία να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω με αυτό το θέμα προτείνοντας μια ιδιαίτερη ιδέα για καλοκαιρινή γιορτή στο νηπιαγωγείο .

Στόχος μας, ως εκπαιδευτικοί είναι να σχεδιάσουμε μια γιορτή που αφενός θα έχει νόημα για τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε αυτή, αφετέρου θα είναι μια παράσταση που δύναται να συμπεριλάβει ενεργά και τους ίδιους τους γονείς σε αυτή, αφήνοντας μάλιστα στο τέλος και  λίγη τροφή για σκέψη.

Αρχικά, η δική μας πρόταση είναι ότι μπορείτε στα πλαίσια της καλοκαιρινής γιορτής να διαβάσετε και να παρουσιάσετε στα παιδιά ένα κομμάτι από το θεατρικό έργο «Η επιστροφή των παραμυθιών»  που πιστεύετε ότι είναι κατανοητό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών.

Με ποιους ήρωες θα μπορούσαν να ταυτιστούν τα παιδιά της ομάδας σας; Κάποια ίσως με τον κακό Λύκο, την Ωραία Κοιμωμένη, την Ντάμα Κούπα, το Βασιλιά, το Δράκουλα, την Κακιά Μητριά, την Τίνκερμπελ, τον Πίτερ Παν, τον Αλαντίν, το Τζίνι… Το έργο έχει μια ποικιλία από ήρωες με διαφορετικές προσωπικότητες και δυναμικές. 

Παιχνίδι προετοιμασίας: Βρες τον ήρωα! 🐺

Θέλοντας να εισάγετε τα παιδιά στο περιεχόμενο της καλοκαιρινής γιορτής μπορείτε να παίξετε ένα παιχνίδι αναγνώρισης αξιοποιώντας το παρακάτω βίντεο που δημιούργησε η ομάδα της EggΠαίδευσης για το σκοπό αυτό.

Με τη βοήθεια λοιπόν της τεχνολογίας θα παίξουμε ένα παιχνίδι που περιέχει χορό και μουσική! Κάθε ήρωας έχει τη δική του πόζα! Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο και γνωρίστε παίζοντας και χορεύοντας τους ήρωες του έργου!

Αφού συζητήσετε και αποφασίσετε μαζί με τα παιδιά σχετικά με το μοίρασμα των ρόλων, μπορείτε να ξεκινήσετε να οργανώνετε μια πιο ελεύθερη δραματοποίηση της ιστορίας. Επεξεργαστείτε την ιστορία μαζί με τα παιδιά και θέστε τους ερωτήματα.

 • Τι μπορούν να κάνουν οι ήρωες για να πείσουν τα παιδιά να συνεχίσουν να διαβάζουν βιβλία;
 • Τα ίδια διαβάζουν παραμύθια;
 • Γιατί θέλουν ή δεν θέλουν να διαβάζουν πια παιδικές ιστορίες;
 • Θα ήθελαν να βοηθήσουν τους ήρωες;
 •  Αν ναι, τι θα μπορούσαν να κάνουν;

Στη συνέχεια, με βάση τις πληροφορίες που θα συλλέξετε από τα ίδια τα παιδιά ξεκινήστε να χτίζετε την παράσταση σας. Τα σκηνικά και τα κουστούμια που θα χρειαστείτε, δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά.

Αν έχετε παρακολουθήσει άλλωστε και την παράσταση όπως προτείνεται από την συγγραφέα δεν χρειάζονται μεγαλοπρεπή αξεσουάρ, μα μόνο να εστιάζουμε στην ουσία του έργου.

Επομένως μπορείτε απλά να φτιάξετε ένα καπέλο λύκου, το ιδιαίτερο πράσινο καπέλο του Πίτερ Παν με ένα φτερό, φτερά για την Τίνκερμπελ, ένα στέμμα για την ωραία κοιμωμένη, ένα σκουφάκι για το τζίνι κ.λ.π 

Πελάτες αγοράζουν αυτή την στιγμή δώρα

Η οργάνωση και παρουσίαση του έργου 👑

Επόμενο βήμα η παρουσίαση του έργου. Σίγουρα ο\η εκπαιδευτικός μπορεί να πάρει το ρόλο του αφηγητή που αφηγείται στο κοινό μια ιστορία, αλλά και να συμμετέχει ενεργά στην πλοκή οργανώνοντας τις δράσεις σε κάθε σκηνή. Έτσι αρχικά ο\η εκπαιδευτικός θα πάρει το ρόλο του ραδιοφωνικού παραγωγού που ανακοινώνει τα νέα στους ήρωες και δίνει το έναυσμα για τις δράσεις της κάθε σκηνής.

Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, αλλά και την αναλογία κοριτσιών – αγοριών θα πρέπει κάθε εκπαιδευτικός να προσαρμόσει τους ρόλους. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα τα παιδιά να χωριστούν σε ομάδες λαμβάνοντας ρόλους όπως παρουσιάζονται και στο βιβλίο. Τα ζευγάρια των ηρώων είναι τα εξής:

 1. Ωραία Κοιμωμένη – Δράκουλας
 2. Πίτερ Παν – Τινκερμπελ
 3. Κακός λύκος – Κακιά Μητριά
 4. Ντάμα Κούπα – Βασιλιάς

Έτσι όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών μπορεί κάποιοι χαρακτήρες να εμφανίζονται από δυο ή τρεις φορές (π.χ 2 κακοί λύκοι, 3 Πίτερ Παν κλπ)

Στη συνέχεια, σας παρουσιάζουμε ένα πιλοτικό σενάριο βασισμένο στην ιστορία του βιβλίου «Η επιστροφή των παραμυθιών». Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση της παράστασης που ήδη παίζεται από ηθοποιούς, προσαρμοσμένη ωστόσο για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

εικονα για το Δωρεαν PDF

Παιχνίδι αξιολόγησης 🤔

Αφού παρουσιάσετε το έργο στην καλοκαιρινή σας γιορτή, μπορείτε επιστρέφοντας στην τάξη  να οργανώσετε μια αυτο-αξιολόγηση για τα παιδιά. Θέστε τους ερωτήματα ανοιχτού τύπου όπως:

 • Τι σας άρεσε από την παράσταση;
 • Τι δεν σας άρεσε;
 • Πώς νιώσατε κατά τη διάρκεια της παράστασης;
 • Τι θα αλλάζατε από την παράσταση;
 • Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή;
 • Ποιος ήρωας σας άρεσε περισσότερο;

Και άλλα τέτοιου τύπου ερώτηματα!

Στο τέλος αξιοποιώντας τις παρακάτω καρτέλες με τους ήρωες του έργου, μπορείτε να παίξετε ένα τελευταίο παιχνίδι. Οι οδηγίες είναι απλές. Κάνετε μια στοίβα με τις καρτέλες κλειστές μπροστά σας. Στη συνέχεια, ανοίγετε δύο και τις δείχνετε στα παιδιά. Κρατάτε μία καρτέλα στο ένα χέρι και μια στο άλλο. 

Έπειτα, ζητάτε από τα παιδιά να ψηφίσουν ποιο προτιμούν από τους 2 ήρωες που βλέπουν. Αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους μένει, ενώ η καρτέλα του ήρωα με τις λιγότερες ψήφους μένει στην άκρη και τη θέση της παίρνει η επόμενη καρτέλα από την στοίβα που έχετε μπροστά σας. Η διαδικασία συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι να μείνει η καρτέλα ενός ήρωα! 

Για να κατεβάσετε τις καρτέλες:

Αν είστε απο υπολογιστή 💻, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “αποθήκευση” της εικόνας.

Αν είστε από κινητό ή tablet 📱, πατήστε παρατεταμένα την οθόνη μέχρι να εμφανιστεί η επιλογή “αποθήκευση”. 

εικονες με ήρωες παραμυθιων
εικόνες με ήρωες παραμυθιων

Σε περίπτωση που σας άρεσε το έργο και θα θέλατε να το ανεβάσετε στη δική σας σχολική γιορτή, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί με τη συγγραφέα, ώστε να παρευρεθεί στην παράσταση σας και να σας παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα του έργου στα πλαίσια της σχολικής σας γιορτής.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της είτε τηλεφωνικά στο  694479542, είτε μέσω των social media:

Facebook : Georgia Paraskeva

Instagram : @georgiaparaskeva22

e-mail: georgiaparaskeva22@gmail.com

Αυτό ήταν! Ελπίζουμε να σας αρέσε και περιμένουμε τα σχόλια σας! ⤵️ 

Μην το χάσεις: Πρέπει να το διαβάσεις

Picture of EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο