2+1 δράσεις για τη σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο

σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο

Ένα θέμα που απασχολεί γονείς, αλλά και εκπαιδευτικούς στην εποχή μας είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Πολλοί και πολλές δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο να προσεγγίσουν μια τέτοια ευαίσθητη θεματική και ψάχνουν ιδέες και λύσεις! 

Για το λόγο αυτό, η ομάδα της EggΠαίδευσης σας παρουσιάζει 2+1 εκπαιδευτικές δράσεις για τη σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο, αλλά και στο σπίτι για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αν είστε εκπαιδευτικός, μπορείτε να αξιοποιήσετε το εκπαιδευτικό υλικό που θα βρείτε παρακάτω στα πλαίσια του εργαστηρίου δεξιοτήτωνΖω καλύτερα – Ευ Ζην“, στην υποενότητα Γνωρίζω το σώμα μου – Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

Τι είναι η σεξουαλική αγωγή;

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό οργανισμό της UNESCO και την καμπάνια ΠΡΟΧΩΡΑΩ, η σεξουαλική αγωγή είναι μία διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης, η οποία είναι βασισμένη στο αναλυτικό πρόγραμμα και σχετίζεται με τις γνωστικές, συναισθηματικές, σωματικές και κοινωνικές πτυχές της σεξουαλικότητας.

Στόχος της είναι να εφοδιάσει παιδιά και νεαρά άτομα με γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που θα τα ενδυναμώσουν, προκειμένου να:

αντιληφθούν καλύτερα την έννοια του ευ ζην, της ευημερίας και της αξιοπρέπειά τους

✅ αναπτύξουν υγιείς κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται από σεβασμό

συνειδητοποιήσουν ότι οι αποφάσεις που παίρνουν έχουν αντίκτυπο τόσο στα ίδια όσο και στα υπόλοιπα άτομα

κατανοήσουν και να διασφαλίσουν την προστασία των δικαιωμάτων τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους

2+1 δράσεις για τη σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο

Παρακάτω θα βρείτε δραστηριότητες που βοηθούν από τη μια τους ενήλικες να προσεγγίσουν αυτό το θέμα και από την άλλη τα παιδιά να γνωρίσουν και να επεξεργαστούν αυτή τη θεματική με ένα παιγνιώδη τρόπο! 

Αγαπημένα Προϊόντα 📔

Σε αυτό το παιδικό εκπαιδευτικό βίντεο ο αγαπημένος μας φίλος το Egg, μας μαθαίνει τους 4 βασικούς κανόνες που αφορούν το σώμα μας. 

📌 Κανόνας 1: Έχω τον ΕΛΕΓΧΟ για το σώμα μου

📌 Κανόνας 2: Εγώ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ποιος θα με αγκαλιάσει ή θα με φιλήσει

📌 Κανόνας 3: ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να αγγίξει κανείς την περιοχή μέσα και γύρω από το εσώρουχο μου

📌 Κανόνας 4: ΜΙΛΑΩ και ΖΗΤΑΩ βοήθεια από έναν ενήλικα αν νιώσω ενόλχηση, απειλή ή φόβο

 Αυτή τη φορά, το αγαπημένο μας Egg, μας μαθαίνει τους 4 βασικούς κανόνες που αφορούν το σώμα μας μέσα από ένα παιδικό τραγούδι. Ακούστε το με τα παιδιά και συλλέξτε πληροφορίες από τους στίχους του παιδικού τραγουδιού!

Αναρτήστε την εκπαιδευτική αφίσα για τη σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο αλλά και στο σπίτι, ώστε να μπορεί το παιδί να την επεξεργάζεται και μόνο του! Στην αφίσα υπάρχουν οι 4 βασικοί κανόνες για το σώμα που μάθαμε παραπάνω οι οποίοι συνοδεύονται και από επιπλέον οπτικό υλικό για να μπορεί ένα παιδί που δεν ξέρει ανάγνωση, να καταλάβει ή ακόμη και να θυμηθεί μόνο του σε τι αναφέρεται ο κάθε κανόνας! 

Αφίσα "4 βασικοί ΚΑΝΟΝΕΣ για το σώμα μας" (ψηφιακή μορφή)

εποπτικο υλικο νηπιαγωγειου

Κατέβασε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ την παιδική αφίσα με τους “4 βασικούς ΚΑΝΟΝΕΣ για το σώμα μας” στα πλαίσια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο και το σπίτι.

 Το υλικό διατίθεται σε ψηφιακή μορφή και προορίζεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτές ήταν οι δραστηριότητες που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να επεξεργαστείτε μαζί με τα παιδιά με ένα εναλλακτικό τρόπο τη σεξουαλική αγωγή! Μέσα από τις δράσεις δίνονται οπτικο-ακουστικά ερεθίσματα, αλλά και αφορμές για περαιτέρω συζήτηση και αναστοχασμό. 

Γράψτε μας κάτω στα σχόλια ⤵️ ποια από τις προτεινόμενες δράσεις για τη σεξουαλική αγωγή στο νηπιαγωγείο αλλά και το σπίτι σας άρεσε περισσότερο!

Διάβασε και αυτό

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

2 Απαντήσεις

  1. Θα χρησιμοποιήσω την αφίσα για το μάθημα της Σεξουαλικής Αγωγής στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων σε παιδιά Στ’ Δημοτικού με προσαρμογές.
    Σας ευχαριστώ πολύ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο