Μιλάμε για τον πόλεμο και την ειρήνη στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι 🕊️ | Βίντεο + Δράσεις ☮️

μιλάμε για τον πόλεμο και την ειρήνη στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι

Τις τελευταίες μέρες όλος ο κόσμος έχει συγκλονιστεί από τον πολέμο της Ουκρανίας και τα παιδιά αρχίζουν να έχουν ερωτήματα γύρω από το θέμα. Η ομάδα της Eggπαίδευσης σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό βίντεο το οποίο θα βοηθήσει τόσο τα παιδιά, όσο και τους ενήλικες (γονείς, εκπαιδευτικοί…) για το πώς μιλάμε για τον πόλεμο και την ειρήνη στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι .

Παρακάτω θα βρείτε ένα βίντεο με αφορμή την επίσκεψη του αγαπημένου μας ήρωα Egg στο μουσείο Πολέμου και Ειρήνης. Μέσα από την περιήγησή του στις αίθουσες του μουσείου και τις δράσεις που υλοποιεί με την ξεναγό του μουσείου, το Egg έρχεται σε επαφή με τις έννοιες του πολέμου και της ειρήνης. Επίσης, θα ανακαλύψετε πρόσθετες δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών και της καλλιέργειας της ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης.

Στόχοι των δράσεων 📌

Μέσα από την επεξεργασία των παρακάτω δράσεων τα παιδιά θα: 

 • έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τις έννοιες του πολέμου και της ειρήνης
 • καλλιεργήσουν κοινωνικές δεξιότητες όπως ενσυναίσθηση , αλληλεγγύη, συνεργασία κ.α
 • εκφράσουν τα συναισθήματα τους
 • οπτικοποιήσουν και θα κατανοήσουν τα συναισθήματά τους
 • συμμετάσχουν σε μια ομαδική δράση αλληλεγγύης

Πώς μιλάμε για τον πόλεμο και την ειρήνη στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι 🎥

1η Δράση: Το μουσείο Πολέμου και Ειρήνης 🏛

Το βίντεο έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και είναι εμπνευσμένο από το παιδικό μουσείο πολέμου “War Childhood Museum”. Είναι κατάλληλο για παιδιά προσχολικής ηλικίας (νηπιαγωγείο, παιδικός σταθμός…) και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους εκπαιδευτικούς, όσο και για τους γονείς, ώστε να εισάγουν και να προσεγγίσουν αυτό το ευαίσθητο θέμα. 

Η έννοια του πολέμου προσεγγίζεται μέσα από την παρουσίαση κάποιων αντικειμένων και την ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά. Όσο για την έννοια της ειρήνης προσεγγίζεται μέσα από το τραγούδι Imagine και το μνημείο “Imagine Peace Tower” που υπάρχει στην Ισλανδία.

2η δράση: Κάτι που αγαπώ 🧸

Έχοντας ξεναγηθεί στις αίθουσες του μουσείου παρέα με το Egg και με αφορμή τις πρώτες αίθουσες, ζητάμε από τα παιδιά να σκεφτούν και να φέρουν στην ομάδα το αγαπημένο τους αντικείμενο. Μαζευόμαστε σε κύκλο όλοι μαζί και έπειτα ο καθένας αναφέρει τους λόγους που είναι τόσο σημαντικό το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έχοντας ακούσει όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα ξεκινάμε μια συζήτηση με το ερώτημα: 

"πώς θα ένιωθες αν μια μέρα έχανες το αγαπημένο σου αντικείμενο;"  

Για να βοηθήσουμε τα παιδιά να εκφραστούν μπορούμε να ξεκινήσουμε εμείς οι ενήλικες πρώτα την κουβέντα και να εκφράσουμε τα δικά μας συναισθήματα, βοηθώντας τα να νιώσουν πιο άνετα και τα ίδια.

ένα παιδάκι παίζει με τα αυτοκινητάκια

3η δράση: O καθρέφτης 😃 😟

Μετά από τη συζήτησή μας για την απώλεια ενός αγαπημένου αντικειμένου και τις εμπειρίες των παιδιών που ακούστηκαν στο βίντεο ήρθε η ώρα να οπτικοποιήσουμε τα συναισθήματά μας. Ζητήστε από το παιδί να σταθεί μπροστά από έναν καθρέφτη και να δείξει με το σώμα του  και τις εκφράσεις του προσώπου τα συναίσθηματά του ανάλογα την ερώτηση που του θέτετε. 

Eνδεικτικά μπορείτε να ρωτήσετε:

 • Πώς θα αισθανόσουν αν έπρεπε να φύγετε αύριο το πρωί από το σπίτι σας και να πάτε να μείνετε σε μια άλλη χώρα; 
 • Πώς θα αισθανόσουν αν έπρεπε να μείνετε κλεισμένοι στο σπίτι σας για πολύ καιρό; 
 • Πώς θα αισθανόσουν αν δε μπορούσες να πας ξανά σχολείο;
 • Πώς νιώθεις όταν μπορείς να παίζεις στην παιδική χαρά μαζί με άλλα παιδιά;
 • Πώς νιώθεις όταν είσαι μαζί με όλη σου την οικογένεια; Αν κάποιος έπρεπε να φύγει πώς θα αισθανόσουν;

*Φροντίστε τα συναισθήματα που προκαλούν οι ερωτήσεις να εναλλάσσονται, έτσι ώστε να είναι πιο ευδιάκριτες οι συνασθηματικές διακυμάνσεις από τα παιδιά.

Πώς μιλάμε για τον πόλεμο και την ειρήνη στο νηπιαγωγείοΠώς μιλάμε για τον πόλεμο και την ειρήνη στο νηπιαγωγείο

4η δράση: Το δέντρο της Ειρήνης 🕊️

Ήρθε η ώρα να διαδώσετε κι εσείς το δικό σας μήνυμα υπέρ της Ειρήνης με έμπνευση από το μνημείο “Imagine Peace Tower”. Γράψτε σε ένα χαρτάκι το μήνυμά σας ή κάντε μια ζωγραφιά σχετική και κρεμάστε τη σε ένα δέντρο. Στόχος μας είναι να γεμίσουμε όλα τα δέντρα της χώρας με ευχές και μηνύματα για την ειρήνη. Ελάτε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση στα παιδιά μας και να μεριμνήσουμε για τους αυριανούς πολίτες.

Στη δράση συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, σχολεία και οικογένειες. Σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεστε γράψτε την ευχή σας και κρεμάστε την σε ένα δέντρο. Το μήνυμα μπορεί να διαδωθεί, βοηθησέ μας να γεμίσουμε κάθε πόλη, κάθε χωρίο, κάθε γειτονιά με δέντρα αφιερωμένα στην ειρήνη. 

Βήματα για να συμμετέχεις στη δράση:

 1. Βγάλε μια φωτογραφία με το δέντρο της ειρήνης που φιάξατε.
 2. Ταγκαρέ την @eggpaideush και όσους φίλος σου θέλεις στο στόρυ ή στη δημοσίευσή σου 
 3. Bάλε το hastag #imagine_eggpeace 
 4. Αν θέλεις στείλε μας μήνυμα για να προωθήσουμε την προσπάθειά σου.
το δέντρο της Ειρήνης με μηνύματα
Παράδειγμα δράσης

Ελπίζουμε το βίντεο και oι δράσεις να σας βοήθησαν στο ερώτημα πώς μιλάμε για τον πόλεμο και την ειρήνη στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι .

Γράψτε μας στα σχόλια αν πήρατε μέρος στη δράση και σε πιο σημείο της Ελλάδας ή του κόσμου φτιάξατε το δέντρο της Ειρήνης ⤵️

Διάβασε και αυτό

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο