Σχετικά με την EggΠαίδευση;

H EggΠαίδευση, το eshop της προσχολικής αγωγής, αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλείων και υπηρεσιών. Πρόκειται για έναν ιστότοπο με παιδαγωγικό περιεχόμενο που εστιάζει στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. 

Τι σημαίνει EggΠάιδευση;

Η λέξη eggπαίδευση προέρχεται από τη σύνθεση της αγγλικής λέξης egg 🐣 που σημαίνει αυγό και της ελληνικής λέξης εκπαίδευση 📚. Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο που αναφέρεται στη φιλοσοφία της ομάδας μας. Αναλυτικότερα, η eggπαίδευση στοχεύει στην γέννηση εναλλακτικών παιδαγωγικών πρακτικών που έχουν ως σκοπό την ολόπλευρη ανάπτυξη παιδιών προσχολικής αγωγής.

Η ιδέα προέκυψε από τη σημασιολογία της λέξης egg (αυγό). Πιο συγκεκριμένα, όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η eggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέσα από τη δημιουργία ενός διαδικτυακού εκπαιδευτικού εργαστηρίου (educational lab🧪.

Ποιά είναι η παιδαγωγική μας φιλοσοφία;

Εμπνευσμένοι από το έργο και την παιδαγωγική φιλοσοφία αξιόλογων επιστημών που ασχολήθηκαν με την εκπαίδευση, η ομάδα της eggπαίδευσης οραματίζεται να προσφέρει παιδοκεντρικές εκπαιδευτικές εμπειρίες, σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές:

Η γνώση συνοικοδομείται απο το παιδί, τον ενήλικα και το περιβάλλον.

Ένα κατάλληλα οργανωμένο περιβάλλον που επιτρέπει στο παιδί να πειραματίζεται ελεύθερα, ενισχύει σημαντικά τη μάθηση.

Απαραίτητη κρίνεται η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θέτουν στο επίκεντρο τα ενδιαφέροντα και τα βιώματα των παιδιών, ενώ παράλληλα σέβονται τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Η ομάδα μας!

Γεια σας! Ονομάζομαι Κατερίνα Αδαμοπούλου και είμαι νηπιαγωγός! Αγαπώ τη δουλειά μου, γιατί μέσα από αυτή παραμένω ένα αιώνιο παιδί, που λατρεύει την εξερεύνηση και την περιπέτεια. Σπούδασα παιδαγωγικά στο τμήμα προσχολικής αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εργάστηκα χρόνια σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Τη σχολική χρονιά 2019-2020 είχα τη χαρά να συμμετάσχω με την ομάδα μου στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Οι Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση: Χαρτογραφώντας τη νέα εικοσαετία έρευνας και διδακτικής πρακτικής» με την έρευνα: «Από την ακοή στην ακρόαση». Υπήρξα ενεργό μέλος παιδικών κατασκηνώσεων στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και αρχηγός ομάδων σε παιδιά προσχολικής και μη ηλικίας.

Μέσα από την Eggπαίδευση προσδοκώ να εμπνεύσω εκπαιδευτικούς και γονείς για περισσότερο παιχνίδι και έκφραση. Ο κόσμος της εκπαίδευσης είναι πολύπλευρος και πολύχρωμος. Ας ταξιδέψουμε μαζί και ας ανακαλύψουμε τα μυστικά της προσχολικής αγωγής, μέσα από το παιχνίδι και τη φαντασία!  

Γεννήθηκα στην Αθήνα όπου και μένω μόνιμα, έχοντας καταγωγή από τα όμορφα Γιάννενα και την Κέρκυρα. Από μικρό παιδί το όνειρό μου ήταν να γίνω νηπιαγωγός, καθώς λάτρευα να ασχολούμαι με μικρότερα παιδιά. Μεγαλώνοντας σπούδασα στο Εθνικό Καποδιστριακό Ίδρυμα Αθηνών στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στη Προσχολική Ηλικία. Παράλληλα με τις σπουδές μου εργάστηκα σε έναν παιδότοπο της περιοχής μου αποκτώντας μια εξοικείωση και εμπειρία με παιδιά όλων των ηλικιών από βρέφη μέχρι και δημοτικό.

Το 2016 αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο και ανέλαβα σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο τμήμα προνηπίου. Έκτοτε και για τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκα με ομάδες νηπίων και προνηπίων. Πρόσφατα εξειδικεύτηκα σε κομμάτια που αφορούν την Ειδική Αγωγή, καθώς αυτός ο κλάδος με ενδιαφέρει πολύ. Όσα χρόνια ασχολούμαι με την εκπαίδευση παρακολουθώ σχετικά σεμινάρια που βοηθούν και υποστηρίζουν το έργο μου. Κάποια από αυτά σχετίζονται με ψυχολογικούς τομείς, άλλα με το εκπαιδευτικό δράμα και τέλος με την ειδική αγωγή.