Δραστηριότητες με τη σκιά για παιδιά προσχολικής ηλικίας 🔦

η εικόνα δείχνει ένα παίδί που παίζει με τη σκιά του

Μια από τις θεματικές που είναι ιδιαίτερα αγαπητή από τα παιδιά είναι το φαινόμενο της σκιάς. Ίσως γιατί δεν μπορούν ακόμη να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι; Μήπως επειδή είναι αρκετά εντυπωσιακό το γεγονός από μόνο του; Όποια και να είναι η αιτία, η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γοητεύονται από την ιδιαιτερότητα της σκιάς για αυτό και ξετρελαίνονται όταν ανακαλύπτουν πως μπορούν να παίξουν και να πειραματιστούν με αυτή.

Για το λόγο αυτό, η ομάδα της EggΠαίδευσης  σας ετοίμασε τρεις διασκεδαστικές δράσεις /παιχνίδια με τη σκιά για το σπίτι, αλλά και για το νηπιαγωγείο με σκοπό να μάθουν οι μικροί μας φίλοι για το φαινόμενο της σκιάς μέσα από το παιχνίδι . Στο τέλος του άρθρου, βρείτε το ΔΩΡΕΑΝ εκτυπώσιμο υλικό που συνοδεύει τις δράσεις μας.

2+1 δραστηριότητες με τη σκιά για παιδιά προσχολικής ηλικίας 📕

# 1η Δράση : Γνωριμία με τη σκιά 🔦

Πρώτα από όλα για να παίξουμε με τη σκιά θα πρέπει να μάθουμε και τι είναι η σκιά. Ένα πολύ απλό παιχνίδι είναι να κλείσετε τα φώτα σε ένα δωμάτιο και να ανοίξετε ένα φακό. Έπειτα, ζητήστε από το παιδί να σταθεί μπροστά από το φως του φακού, ώστε να εμφανιστεί η σκιά του. Ζητήστε του ακόμη να κινηθεί και να παρατηρήσει τις αλλαγές της σκιάς.

Ενδεικτικές ερωτήσεις για το παιδί:

Τι είναι άραγε αυτό το «μαύρο πράγμα» που εμφανίστηκε πίσω σου και ακολουθεί τις κινήσεις σου;

Από ποιο σημείο του σώματος άραγε ξεκινάει η σκιά μας;

– Το φως του φακού μπορεί να περάσει μέσα από το σώμα σου;

– Αν κλείσω το φακό, η σκιά σου θα συνεχίσει να υπάρχει; 

– Γιατί η σκιά σου εμφανίζεται τη μια φορά από τα δεξιά, την άλλη από τα αριστερά και την άλλη πίσω σου; Πότε και γιατί η σκιά σου αλλάζει θέση;

📌Στόχοι:

 • Να γνωρίσει το παιδί το φαινόμενο της σκιάς
 • Να συνδέσει τη σκιά που εμφανίζεται με την παρουσία μιας φωτεινής πηγής
 • Να διαπιστώσει ότι το εμπόδιο(δηλαδή στη δική μας περίπτωση το σώμα του παιδιού) βρίσκεται πάντα μεταξύ της φωτεινής πηγής και της σκιάς
 • Να αντιληφθεί ότι αλλάζοντας τη θέση της φωτεινής πηγής, αλλάζει θέση και μέγεθος η σκιά του εμποδίου
 • Να πειραματιστεί ελεύθερα με τη σκιά του 
 • Να διατυπώσει υποθέσεις και να εξάγει συμπεράσματα

💡Tips

🗹  Συμμετέχετε και εσείς στο παιχνίδι του παιδιού προτρέποντας το να κάνει υποθέσεις, έπειτα να πειραματίζεται και τέλος να βγάζει μόνο του συμπεράσματα για τη σκιά.

🗹 Μπορείτε να εισάγετε τα παιδιά στο θέμα μέσα από το παρακάτω βίντεο, όπου ο ήρωας  Πίτερ Παν προσπαθεί να πιάσει την ατίθαση σκιά του. Παρακολουθήστε το βίντεο και παίξτε και εσείς όπως εκείνος κυνηγώντας τη σκιά σας!

# 2η Δράση : Μια νύχτα στο μουσείο 🏛

Έχοντας εμπνευστεί από την ομώνυμη παιδική ταινία μπορείτε και εσείς να μετατρέψετε το σπίτι σας σε ένα μουσείο. Τα εκθέματα αυτού του ιδιαίτερου μουσείου ποικίλουν. Μπορείτε να αποφασίσετε εσείς μαζί με το παιδί ή τα παιδιά ποιο θα είναι το περιεχόμενο του μουσείου ή μπορείτε να επιλέξετε εσείς μια θεματική που θέλετε να επεξεργαστείτε μαζί με τα παιδιά. Αυτή μπορεί να είναι τα συναισθήματα, οι αριθμοί, η αλφαβήτα, τα χρώματα ή ό,τι άλλο σκεφτείτε. Όταν γίνει η επιλογή του θέματος τότε το μόνο που σας μένει είναι να φτιάξετε τα εκθέματα σας.

📍Παράδειγμα: Αν επιλέγατε τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί σας ή την ομάδα σας κάρτες με τα γράμματα.

 •  Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να κολλήσετε σε διάφορα σημεία του σπιτιού ή του σχολείου σας τις κάρτες αυτές.
 • Επόμενο βήμα: Σβήνουν τα φώτα και η δράση ξεκινά! Όταν κλείσουν τα φώτα και επικρατήσει το σκοτάδι ανοίξτε το φακό και ζητήστε από τα παιδιά να βρουν με το φακό το γράμμα που ψάχνετε. “Πού είναι το Α; Μπορείς να το βρεις;”
 • Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν ανακαλύψετε όλα τα εκθέματα του μουσείου σας.

📌Στόχοι:

 • Να εξοικειωθεί το παιδί με το σκοτάδι και τις σκιές που δημιουργούνται από τον περιβάλλοντα χώρο
 • Να πειραματιστεί με τη χρήση του φακού
 • Να κατακτήσει γνώσεις σχετικά με τη θεματική που θα επιλέξετε μέσα από το παιχνίδι
Δραστηριότητες με τη σκιά για παιδιά προσχολικής ηλικίας

💡Tips

🗹 Καλό θα ήταν αν το παιδί φοβάται το σκοτάδι και δεν είναι εξοικειωμένο να του εξηγήσετε ακριβώς τι πρόκειται να κάνετε πριν ξεκινήσει το παιχνίδι.

# 3η Δράση: Παιχνίδι μνήμης 🎴

Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι μνήμης μόνο που στη δική μας περίπτωση το ζευγάρι των καρτών θα είναι το αντικείμενο και η σκιά του. Παρακάτω θα βρείτε το αρχείο με τις κάρτες μνήμης που μπορείτε να εκτυπώσετε, να κόψετε και να πλαστικοποιήσετε.

Το παιχνίδι είναι απλό. Αφού φτιάξετε τις κάρτες σας, τις ανακατεύετε και τις τοποθετείτε σε μια σταθερή επιφάνεια κλειστές, ώστε να μην φαίνεται η εικόνα της κάθε μιας. Στη συνέχεια, ο ένας παίχτης μετά τον άλλο ανοίγετε από δύο κάρτες ψάχνοντας να βρείτε τα ζευγάρια. Αν ο παίχτης καταφέρει στο γύρο του να βρει ένα ζευγάρι, ξαναπαίζει. Αν ανοίξει δύο κάρτες που δεν ταιριάζουν, τότε παίζει ο επόμενος παίχτης. Νικητής είναι αυτός που διασκέδασε περισσότερο και που μάλλον μάζεψε και τα περισσότερα ζευγάρια καρτών.

📌Στόχοι:

 • Να ενισχυθεί η παρατηρητικότητα και η μνήμη του παιδιού
 • Να ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού
 • Να εντοπίσει τη σκιά του εκάστοτε αντικειμένου 
 • Να κατανοήσει ότι η σκιά του αντικειμένου είναι το ζευγάρι του

Ανακαλύψτε το Δωρεάν Υλικό για το παιχνίδι μνήμης

εποπτικο υλικο νηπιαγωγειου

Κατέβασε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ κάρτες για ένα διαφορετικό παιχνίδι μνήμης, στο οποίο τα ζευγάρια των καρτών είναι το αντικείμενο με τη σκιά του.

 Το υλικό διατίθεται σε ψηφιακή μορφή PDF και προορίζεται για προσωπική χρήση μόνο. 

* Το υλικό δεν μπορεί να αποτελέσει συνολικά ή εν μέρει αντικείμενο πώλησης, διαπραγμάτευσης, τροποποίησης, μετάδοσης ή/ και διανομής με κάθε τρόπο. Το υλικό διατίθεται αφιλοκερδώς για προσωπική χρήση.

Ελπίζουμε να σας άρεσαν οι προτεινόμενες δράσεις της EggΠαίσευσης με τη σκιά για τα παιδιά!

Αφήστε μας στα σχόλια παρακάτω τις εντυπώσεις σας από την αξιοποίηση του υλικού. ⬇️

Διάβασε και αυτό

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Μία Απάντηση

 1. Τέλεια παιχνίδια!!! Εμείς εκτυπώσαμε το παιχνίδι μνήμης και το βάλαμε μάλιστα και στη γωνια με τα παιχνίδια! Σας ευχαριστούμε πολύ για το υλικό που παρεχετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο