Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα ⚱️ | Δράσεις και Δωρέαν PDF με εποπτικό υλικό

Η ομάδα της Eggπαίδευσης στην προσπάθεια της να προτείνει πρωτότυπα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και δράσεις βασισμένες στα γεγονότα της ιστορίας, ανακάλυψε το βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», Εκδόσεις Ψυχογιός. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή κι ας εμβαθύνουμε στην ιστορία.

Λίγα Λόγια για τη συγγραφέα και την έμπνευση του βιβλίου 📖

Η Σοφία Αλεξίου είναι φιλόλογος και δημοσιογράφος στο επάγγελμα. Έχει γράψει άρθρα για εφημερίδες, περιοδικά και έχει συνεργαστεί με διάφορα site, εκπομπές και MKO. Η Σοφία Αλεξίου αρθρογραφεί και στο deBόp στην αγαπημένη στήλη #MomAndTheCity, όπου καταγράφει ιδέες για ταξίδια, βόλτες, δημιουργικές δραστηριότητες εντός και εκτός σπιτιού κ.α. Μια από τις αγαπημένες της συνήθειες είναι η χαρτογράφηση της πόλης και τα ταξίδια.

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα
Η Σοφία Αλεξίου, συγγραφέας του παιδικού βιβλίου "Η Έλλη και ο Ερμής"

Όλες αυτές οι εμπειρίες, όπως και η ίδια ανέφερε στην κουβέντα μας, αλλά και το όνειρό της να ενώσει τα ταξίδια με την εκπαίδευση, την οδήγησαν στη συγγραφή ενός ταξιδιωτικού οδηγού της Ελλάδος για παιδιά. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2020 και αποτελεί ένα εργαλείο για να ανακαλύψουμε βιωματικά νέα μέρη, μνημεία, ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς κ.α .

Μέσα από αυτόν τον 1ο ταξιδιωτικό οδηγό η Σοφία προσπαθεί να βοηθήσει τους ενήλικες να δουν το βιβλίο με άλλη ματιά, αλλά και να εμπλουτίσουν με έναν πιο βιωματικό και αλληλεπιδραστικό τρόπο τις γνώσεις τους για σημαντικά μνημεία του τόπου μας. Επίσης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, η οποία ακολουθεί το ύφος του κόμικς και πραγματοποιήθηκε από την Αλεξία Λουγιάκη.

Ας δούμε τώρα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το βιβλίο «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα»

Δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα 🏺

Η ομάδα μας σχεδίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το νηπιαγωγείο βασισμένο στο βιβλίο “H Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα” καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών τομέων και χρησιμοποιώντας ποικίλα εργαλεία. Στόχος μας είναι η δημιουργική αξιοποίηση του βιβλίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πέρα από την ανάγνωση της ιστορίας.

Δράση 1η: Τα εκθέματα του μουσείου της Ακρόπολης 🏛

Πρώτος σταθμός του βιβλίου αποτελεί η Ακρόπολη και το μουσείο της. Ας μπούμε, λοιπόν, στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου στο τμήμα Αcropolis Museum kids. Εκεί μπορείτε να βρείτε τόσο εκπαιδευτικά βίντεο,  όσο και διάφορα παιχνίδια. Εμείς επιλέξαμε το παιχνίδι «Κούρσα μνήμης». Τα παιδιά χρησιμοποιούν το ποντίκι του υπολογιστή και παίζουν το αγαπημένο παιχνίδι μνήμης με εκθέματα αλόγων του μουσείου.

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα και μεταφερθείτε αμέσως στο παιχνίδι

Η εικόνα δείχνει ένα άλογο και είναι το εξώφυλλο του παιχνιδιού μνήμης της Ακρόπολης
Πηγή: Acropolis Museum kids

📌 Στόχοι:

✅ Επαφή με την τεχνολογία και τρόποι αξιοποίησης της

✅ Εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας με τη χρήση του ποντικιού

✅ Ενίσχυση της παρατηρητικότητας και εξάσκηση της μνήμης

✅ Εξάσκηση του οπικοκινητικού συντονισμού

Δράση 2η: Το Αστεροσκοπείο και οι αστερισμοί 🔭

Ας μελετήσουμε τον ουρανό και ας ανακαλύψουμε τους αστερισμούς που εμφανίζονται τη νύχτα. Χμμ νομίζω, όμως, ότι χρειαζόμαστε το μαγικό τηλεσκόπιο.

Θα χρειαστούμε μόνο:

🔴 ρολό από χαρτί υγείας

🔴 ψαλίδι

🔴 λαστιχάκι

🔴 οδοντογλυφίδα

🔴 φακό

🔴 φύλλο με τους αστερισμούς (βρείτε το στο δωρεάν ebook παρακάτω)

Στο συνοδευτικό ebook ανακαλύψτε και κόψτε τους αστερισμούς πάνω στις διακεκομμένες γραμμές. Τοποθετήστε έναν αστερισμό πάνω στο ρολό και δέστε τον περιμετρικά με το λάστιχο. Στο σημείο που βλέπετε τα αστεράκια, τρυπήστε απαλά με την οδοντογλυφίδα πάνω τους για να σχηματίσετε τον αστερισμό. Το αυτοσχέδιο μαγικό τηλεσκόπιο είναι έτοιμο. Φωτίστε με το φακό σας από την ανοιχτή πλευρά του ρολού, κλείστε τα φώτα  και απολαύστε σε έναν τοίχο τον αστερισμό.

📌 Στόχοι:

✅ Γνωριμία με τους αστερισμούς

✅ Ενίσχυση του οπικοκινητικού συντονισμού

✅ Καλλιέργεια της φαντασίας

Δράση 3η: Το Σούνιο και το Καράβι του Θησέα ⛵️

Ήρθε η ώρα να φτιάξετε τη δική σας Τριήρης με απλά υλικά και να βοηθήσετε τον Θησέα στο ταξίδι του.

Υλικά για την κατασκευή:

🟣 Χάρτινο κουτί από γάλα ή κάποια άλλη παρόμοια συσκευασία

🟣 Τέμπερες και πινέλο

🟣 Χάρτινα καλαμάκια

🟣 Χαρτόνι μαύρο (τύπου canson)

Παρατηρήστε στη σελ. 18 του βιβλίου την Τριήρη του Θησέα και αποφασίστε τα χρώματα που θα βάψετε τη δική σας. Ξεκινήστε να βάφετε το κουτί και μη ξεχάσετε να ζωγραφίσετε και το μάτι στο μπροστινό μέρος. Στη συνέχεια, όταν θα έχει στεγνώσει το κύριο μέρος του καραβιού, ο ενήλικας θα κάνει δεξιά και αριστερά από το κουτί με ένα ψαλίδι τρύπες στο ίδιο ύψος και μια τρύπα στο πάνω μέρος του κουτιού για το κατάρτι.

Έπειτα, ζητήστε από τα παιδιά να περάσουν μέσα στις τρύπες τα καλαμάκια για να σχηματίσουν τα κουπιά και το κατάρτι. Τέλος κόψτε ένα τετράγωνο σχήμα από το μαύρο χαρτόνι για να σχηματίσετε τα πανιά του καραβιού. Δείτε παρακάτω την εικόνα με το δείγμα.

Η βοήθεια στο Θησέα 🌊

Ο Θησέας επιστρέφει στο σπίτι του, αλλά δεν φυσάει αρκετά και οι κωπηλάτες έχουν κουραστεί. Ορίστε μια διαδρομή με τα παιδιά και παίξτε ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι συντονισμού. Ποιος θα καταφέρει να κωπηλατήσει πιο γρήγορα για να οδηγήσει τον Θησέα σπίτι;

Ζητήστε από το παιδί να σπρώξει την Τριήρη με ένα γλωσσοπίεστρο, μέχρι τη γραμμή τερματισμού. Πόσο εύκολο είναι άραγε;

📌 Στόχοι:

Κατασκευή της τρισδιάστατης Τριήρης με απλά καθημερινά υλικά

✅ Καλλιέργεια της φαντασίας και η χαρά της δημιουργίας

✅ Εξάσκηση της αδρής και λεπτής κινητικότητας

✅ Ενίσχυση του οπικοκινητικού συντονισμού

Δράση 4η: Η Επίδαυρος και ο Ασκληπιός 🍎

Ο Ασκληπιός με το γνωστό ρητό του “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” ετοίμασε ένα κινητικό παιχνίδι με το θέμα αυτό. Για το παιχνίδι θα χρειαστείτε τις κάρτες που θα βρείτε στο συνοδευτικό ebook. Ζητήστε από τα παιδιά να σταθούν απέναντι σας σε μια σχετικά μακρινή απόσταση. Κάθε φορά που δείχνετε μια κάρτα με μια θετική ενέργεια για την καλή υγεία ζητήστε τους να κάνουν ένα πηδηματάκι μπροστά. Κάθε φορά που δείχνετε μια κάρτα με μια όχι και τόσο θετική ενέργεια για την υγεία ζητήστε τους να κάνουν ένα πηδηματάκι πίσω.

📌 Στόχοι:

Αναγνώριση και αξιολόγηση των καλών συνηθειών για την υγεία μας

Δράση 5η: Αρχαία Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες 🥇

Όπως μας ενημέρωσαν η Έλλη και ο Ερμής οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία. Ας οργανώσουμε τους δικούς μας μικρούς αγώνες στην αυλή. Ας δοκιμάσουμε σφαιροβολία και ακοντισμό.

Για να παίξουμε σφαιροβολία θα χρειαστούμε ένα μικρό μπαλάκι και για τον ακοντισμό θα χρησιμοποιήσουμε ένα αφρώδες μακαρόνι θαλάσσης, το οποίο θα χρειαστεί να κόψουμε σε μικρότερο μέγεθος. Κρατήστε ένα στεφάνι ψηλά με τα χέρια σας και ζητήστε από τα παιδιά να περάσουν τη μπάλα και το “ακόντιο” μέσα από αυτό. Ποιος θα τα καταφέρει;  

Μπορείτε επίσης να οργανώσετε και κάποια επίσκεψη στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας – Η Κιβωτός του Ολυμπισμού ή στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης .

📌 Στόχοι:

Σωματική άσκηση

✅ Ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονιστικών ικανοτήτων

✅ Εξάσκηση της αδρής κινητικότητας

ΔΩΡΕΑΝ PDF με Εποπτικό Υλικό 📥

Αυτές, λοιπόν, ήταν μερικές ιδέες που μπορείτε να υλοποιήσετε με την επεξεργασία του βιβλίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα». Ένα ιδιαίτερο βιβλίο που κάθε του σελίδα σε ταξιδεύει κι σε ένα διαφορετικό μέρος. Κάθε του σελίδα είναι γεμάτο από διαφορετικές αφορμές για ποικίλα θέματα προς συζήτηση και επεξεργασία τόσο στο νηπιαγωγείο, όσο και στο δημοτικό. 

Ας ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και ας ταξιδέψουμε παρέα με το βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου, την οποία και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως. Οι πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας, μας βοήθησαν να κατανοήσουμε το στόχο του βιβλίου της και να οργανώσουμε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική πρόταση για την αξιοποίηση του.

💌 Μπορείτε να βρείτε τη Σοφία Αλεξίου

🔵 Στο λογαριασμό της στο Instagram @sophiealfin

🔵 Στη σελίδα στο Facebook @Mom And The City- Sofia Alexiou

🔵 Στη στήλη #Momandthecity

Γράψτε παρακάτω στα σχόλια πώς σας φάνηκαν οι προτεινόμενες δράσεις κι αν πραγματοποιήσατε κάποια από αυτές ⬇️

Διάβασε και αυτό

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο