Μιλάμε για τις Απόκριες στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι 🎭

Μιλάμε για τις Απόκριες στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι

Η παιδική εκπομπή “Με τα Μάτια του Egg” από το κανάλι του Egg στο YouTube παρουσιάζει ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο αφιερωμένο στις Απόκριες στο νηπιαγωγείο. Μέσα από αυτό το βίντεο, το Egg ταξιδεύει στην Ελλάδα για να γνωρίσει στα παιδιά τα έθιμα και τις παραδόσεις αυτής της χαρούμενης γιορτής.

Το βίντεο είναι γεμάτο χρώματα, μουσική και διασκεδαστικές δραστηριότητες, κάνοντας την εκμάθηση για τις Απόκριες μια απολαυστική εμπειρία για τα παιδιά. Ας ανακαλύψουμε μαζί τι θα μάθουμε και τι απαντήσεις θα βρούμε στα ερωτήματα σχετικά με τις Απόκριες στο νηπιαγωγείο.

Τι Είναι οι Απόκριες;

Οι Απόκριες είναι μια από τις πιο χαρούμενες και πολύχρωμες γιορτές του έτους, που γιορτάζεται πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λέξη “Απόκριες” προέρχεται από το ελληνικό “απόκρεω”, που σημαίνει “αποχή από το κρέας”, και αναφέρεται στην περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη νηστεία της Σαρακοστής, απέχοντας σταδιακά από το κρέας.

Οι Απόκριες διαρκούν τρεις εβδομάδες και είναι γνωστές για τις μεταμφιέσεις, τα καρναβάλια, τις παρελάσεις και τα γλέντια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι ντύνονται με πολύχρωμες στολές, φορούν μάσκες και συμμετέχουν σε ποικίλες δραστηριότητες που στοχεύουν στη διασκέδαση και την απελευθέρωση από την καθημερινότητα.

Οι Τρεις Εβδομάδες των Αποκριών

Οι Απόκριες διαρκούν τρεις εβδομάδες και κάθε εβδομάδα έχει τον δικό της συμβολισμό και έθιμα.
  • Προφωνή: Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών ονομάζεται Προφωνή ή Προφωνέσιμη, καθώς αναγγέλλεται η έναρξη των Αποκριών. Αυτή η εβδομάδα είναι γεμάτη προετοιμασίες και σκέψεις για τις στολές και τις γιορτές που θα ακολουθήσουν.
  • Κρεατινή: Η δεύτερη εβδομάδα, γνωστή και ως Κρεατινή, είναι η εβδομάδα κατά την οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος. Τα γλέντια, οι χοροί και οι παρέες γύρω από το τραπέζι είναι στο επίκεντρο των εκδηλώσεων.
  • Τυρινή: Η τρίτη εβδομάδα ονομάζεται Τυρινή ή Τυροφάγος και είναι η εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι άνθρωποι καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά, προετοιμάζοντας τους εαυτούς τους για τη νηστεία.

Βίντεο: Μιλάμε για τις Απόκριες στο νηπιαγωγείο και στο σπίτι 🎭

Το βίντεο της εκπομπής “Με τα Μάτια του Egg” είναι σχεδιασμένο να είναι διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό για τα παιδιά. Μέσα από χρώματα, ήχους και ιστορίες, τα παιδιά μαθαίνουν για τις Απόκριες και τις παραδόσεις τους με έναν τρόπο που κρατάει το ενδιαφέρον τους. Το Egg, ο αγαπημένος χαρακτήρας των παιδιών, γίνεται ο οδηγός τους σε αυτό το αποκριάτικο ταξίδι, απαντώντας στα ερωτήματα:
  • Τι είναι οι Απόκριες;
  • Τι σημαίνει η λέξη Απόκριες;
  • Ποιες είναι οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών;
  • Ποια είναι τα ελληνικά ήθη και έθιμα σχετικά με τις Απόκριες;
Στο εκπαιδευτικό βίντεο “Με τα Μάτια του Egg”, τα παιδιά θα γνωρίσουν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά έθιμα των Αποκριών:
  • Το Γαϊτανάκι στην Αθήνα: Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι το Γαϊτανάκι, ένα παραδοσιακό χορευτικό παιχνίδι που συμβολίζει την ενότητα και τη χαρά. Στο κέντρο της Αθήνας, παιδιά και ενήλικες χορεύουν γύρω από ένα στύλο διακοσμημένο με πολύχρωμες κορδέλες, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα.
  • Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι: Στο Γαλαξίδι, την Καθαρά Δευτέρα, οι κάτοικοι συμμετέχουν σε ένα από τα πιο διασκεδαστικά και αστεία έθιμα – τα αλευρομουτζουρώματα. Με αλεύρι και χρώματα, μικροί και μεγάλοι “μουτζουρώνονται” μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα χαρούμενο και πολύχρωμο χάος.
  • Τζαμάλες στα Ιωάννινα: Στα Ιωάννινα, το έθιμο των Τζαμάλων κυριαρχεί κατά την τελευταία Κυριακή των Αποκριών. Μεγάλες φωτιές ανάβονται σε κεντρικές πλατείες και οι κάτοικοι χορεύουν γύρω τους, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια. Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του σε αρχαίες θρησκευτικές πρακτικές που τιμούσαν την αναγέννηση της φύσης.
Οι Απόκριες στο νηπιαγωγείο είναι μια περίοδος γεμάτη χαρά, διασκέδαση και μάθηση. Με την καθοδήγηση του Egg, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραδόσεις και τα έθιμα των Αποκριών μέσα από ένα διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό βίντεο.
Το κανάλι του Egg στο YouTube προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πλούτο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και να απολαύσουν κάθε στιγμή αυτής της ιδιαίτερης γιορτής. Παρακολουθήστε το βίντεο και ετοιμαστείτε για μια αποκριάτικη περιπέτεια γεμάτη γνώση και χαρά!

Γράψετε παρακάτω στα σχόλια τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζετε στην περιοχή σας τις Αποκριές και αν σας άρεσε το βίντεο… ⬇️

Μην το χάσεις: Πρέπει να το διαβάσεις

Picture of EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο