Ομαδικά κινητικά παιχνίδια της άνοιξης με θέμα τον Μάρτη 💮

Η εικόνα δείχνει τα βραχιολάκια του Μάρτη για τις ιδέες με τα κινητικά ανοιξιάτικα παιχνίδια

Μπήκε ο Μάρτης και ήρθε η ώρα να βγουμε έξω, να τρέξουμε, να χοροπηδήσουμε και να απολαύσουμε τον ήλιο, τη φύση και τις μυρωδιές της. Τι καλύτερο από μερικές ιδέες για ομαδικά κινητικά παιχνίδια της άνοιξης. Ώρα για παιχνίδι, γέλια και ας μην ξεχάσουμε να φορέσουμε στο χέρι μας το αγαπημένο σε πολλούς μαρτάκι“, ώστε να μην μας κάψει ο ήλιος.

Η ομάδα μας ετοίμασε 3 ιδέες για ανοιξιάτικα κινητικά παιχνίδια στο νηπιαγωγείο.

Είσαστε έτοιμοι για νέες ιδέες; Πάμε να παίξουμε! 

* Οι δράσεις προσφέρονται για παιδιά άνω των 4 ετών και μπορούν να προσαρμοστούν τόσο σε εσωτερικό, όσο και σε εξωτερικό χώρο.

2 + 1 ομαδικά κινητικά παιχνίδια της άνοιξης με θέμα τον Μάρτη🌼

# 1η Δράση : Ποιος θα κλέψει την ουρά; 🤼‍♀️

📌  Περιγραφή: Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες, τους άσπρους και τους κόκκινους. Δίνουμε σε κάθε παίκτη της ομάδας μια κορδέλα ή ένα κομμάτι γκοφρέ με το αντίστοιχο χρώμα της ομάδας του και τους ζητάμε να την τοποθετήσουν ως ουρά στο πίσω μέρος του παντελονιού τους. 

Ορίστε μαζί με τα παιδιά μια “φωλιά” σε ένα σημείο της αυλής, όπου οι παίκτες θα μπορούν να μπαίνουν για λίγα δευτερόλεπτα για να παραμένουν “ασφαλείς”.  

3… 2… 1… το παιχνίδι ξεκινάει με το έναυσμα του/ της παιδαγωγού…. 

Η κάθε ομάδα περιμένοντας μέσα στη φωλιά της, μόλις ακούσει το σύνθημα βγαίνει και αρχίζει το κυνηγητό. Οι άσπροι κυνηγούν τους κόκκινους και αντίστροφα για να τους κλέψουν τις ουρές. Όταν κάποιος παίκτης χάσει την ουρά του βγαίνει από το παιχνίδι.

Νικήτρια είναι η ομάδα που θα καταφέρει πρώτη να μαζέψει όλες τις ουρές της αντίπαλης.

Ομαδικά κινητικά παιχνίδια της άνοιξης με θέμα τον Μάρτη του

📌 Στόχοι: 

 • η εκγύμναση του σώματος μέσα από το κυνηγητό
 • η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος
 • η ενίσχυση της αντίδρασης και της ταχύτητας του σώματος

# 2η Δράση : Ποιο ζεγάρι θα μείνει ενωμένο; 👬🏻

📌  Περιγραφή: Κολλάμε στο πίσω μέρος της πλάτης του κάθε παιδιού μια κορδέλα άσπρη ή κόκκινη. Φροντίζουμε να είναι ζυγός ο αριθμός των παικτών που θα παίξουν και ισόποσα μοιρασμένα τα χρώματα στις πλάτες. 

Θα παίξουμε μια παραλλαγή του αγαπημένου σε όλους παιχνιδιούμουσικές καρέκλες”. Για το λόγο αυτό, θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε τόσα στεφάνια στο χώρο, όσα και τα ζευγάρια των παικτών που θα δημιουργηθούν. Για παράδειγμα, για 20 παίκτες (10 κόκκινοι και 10 άσπροι) θα χρειαστούμε 10 στεφάνια.

Βάζουμε μια μουσική και ζητάμε από τα παιδιά να κινηθούν ελεύθερα στο χώρο. Όταν σταματήσει η μουσική, πρέπει να εντοπίσουν ένα φιλαράκι που έχει το αντίθετο χρώμα κορδέλας από αυτούς στη πλάτη, να πιαστούν χέρι χέρι και να τρέξουν μαζί να μπουν σε ένα στεφάνι.  Σε κάθε γύρο αφαιρούμε από ένα στεφάνι. Όποιο ζευγάρι δε προλάβει να μπει σε στεφάνι, βγαίνει από το παιχνίδι.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  σε κάθε γύρο τα ζευγάρια μπορούν να αλλάζουν, δηλαδή κάθε παίκτης μπορεί να πιάσει το χέρι όποιου παίκτη προλάβει, αρκεί να έχει το αντίθετο χρώμα από εκείνον.

Κερδίζει το ζευγάρι που θα καταφέρει να μπει στο τελευταίο στεφάνι.

Ομαδικά κινητικά παιχνίδια της άνοιξης με θέμα τον Μάρτη του

📌 Στόχοι: 

 • η συνεργασία μεταξύ των ζευγαριών
 • η ενίσχυση της παρατηρητικότητας και των αντανακλαστικών
 • η εξάσκηση της αδρής κινητικότητας
Φωτογραφια για την ΑΒ των δεινοσαυρων

Η  “Αλφαβήτα των Δεινοσαύρων” σχεδιάστηκε για την προώθηση του εγγραματισμού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας (4-6 ετών) με βάση τις ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας, τα οποία έρχονται σε μια πρώτη επαφή και γνωριμία με το ελληνικό αλφάβητο. 

# 3η Δράση : Λύσε τον κόμπο 🧵

📌  Περιγραφή: Ώρα να μεταμορφωθούμε σε χελιδόνια και να μαζέψουμε τα βραχιόλια του Μάρτη από το δέντρο. Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες και τους ζητάμε να σταθούν ο ένας πίσω από τον άλλον. 

Ο/Η παιδαγωγός έχει προνοήσει να δέσει με ένα απλό κόμπο, άσπρες και κόκκινες κορδέλες σε ένα χαμηλό δέντρο (φροντίζουμε οι κορδέλες να είναι όσες και οι παίκτες).

Με το έναυσμα του ενήλικα ένας – ένας οι παίκτες τρέχουν προς το δένρο και:

 • προσπαθούν να ξεδέσουν έναν κόμπο
 • να πάρουν την κορδέλα και
 • να επιστρέψουν πίσω στην ομάδα τους, δίνοντας με ένα σύνθημα (π.χ κόλλα 5) τη σειρά στον επόμενο παίκτη για να τρέξει. 

Νικήρια είναι η ομάδα που θα λύσει πιο γρήγορα τους κόμπους και θα μαζέψει τις κορδέλες.

Ομαδικά κινητικά παιχνίδια της άνοιξης με θέμα τον Μάρτη του

📌 Στόχοι: 

 • η εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας
 • η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος
 • η τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού

*Εάν δεν υπάρχει χαμηλό δέντρο στην αυλή σας, μπορείτε να δέσετε τα μαρτάκια σε ένα καρεκλάκι.

Ελπίζουμε να διασκεδάσατε με την ομάδα σας. 

Ποιο παιχνίδι σας άρεσε περισσότερο; 

Γράψτε μας στα σχόλια παρακάτω ⤵️

Διάβασε και αυτό

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο