Πώς να οργανώσετε την ημερήσια ρουτίνα των παιδιών σας | EggΠαίδευση

Πρόγραμμα ρουτίνας για παιδιά

Tι θα λέγατε για ένα πρόγραμμα ρουτίνας για παιδιά ; Είναι γεγονός ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονωϊού όλο και περισσότερα παιδιά παραμένουν στο σπίτι μαζί με τους γονείς, οι οποίοι δουλεύουν με τηλεργασία. Αυτή η συνθήκη φαντάζει πολύ δύσκολη και αποτελεί μια πρόκληση για την οικογένεια, την οποία πρέπει να διαχειριστεί.

Η λύση είναι απλή και ταυτόχρονα σύνθετη. Αρχικά, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι ρουτίνες στη ζωή των παιδιών είναι άκρως σημαντικές και απαραίτητες. Όταν τα παιδιά έχουν ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα, τότε οι αναστατώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνονται σημαντικά, καθώς το παιδί γνωρίζει τι θα κάνει μέσα στη μέρα του. Όσες λιγότερες εκπλήξεις και αλλαγές κάνετε στην καθημερινότητά σας, τόσο πιο ήρεμο θα είναι το παιδί σας. 🥰

Για τους λόγους αυτούς, η ομάδα της EggΠαίδευσης σκέφτηκε να φτιάξει ένα άρθρο για να βοηθήσει γονείς και ενήλικες να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα ρουτίνας για παιδιά.  Ακόμη, επισυνάπτεται το αρχείο στο οποίο θα βρείτε το δωρεάν εκτυπώσιμο υλικό για την υλοποίηση του. 

Γιατί είναι σημαντικό να χτίσουμε ένα πρόγραμμα ρουτίνας για παιδιά; 🧐

Αρχικά, θα πρέπει να συζητήσετε και να συμφωνήσετε με το παιδί τις ρουτίνες που θα ακολουθείτε. Προσπαθήστε να το ξυπνάτε για παράδειγμα κάθε μέρα την ίδια ώρα, όπως θα κάνατε αν πήγαινε στο σχολείο του ή να τρώει το πρωινό και μεσημεριανό φαγητό του επίσης την ίδια ώρα κάθε μέρα. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί για ποιους λόγους είναι ωφέλιμο να ακολουθούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα. 📅

Πρόγραμμα Καθημερινών Ρουτινών για Παιδιά
Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί για ποιους λόγους είναι ωφέλιμο να ακολουθούμε ένα καθημερινό πρόγραμμα.

Αυτές οι ρουτίνες, λοιπόν, θα το βοηθήσουν να οργανωθεί και να ξέρει πώς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ημέρας. Αφιερώστε χρόνο μέχρι το παιδί να κατακτήσει την κάθε ρουτίνα, ώστε να μπορεί να την εφαρμόζει μόνο του, χωρίς τη βοήθεια σας.

Αφού συμφωνήσετε και καταγράψετε τι θα πρέπει να κάνει το παιδί κάθε μέρα (ξυπνάω το πρωί, πλένω το πρόσωπό μου, πλένω τα δόντια μου, πηγαίνω τουαλέτα, στρώνω το κρεβάτι μου, ντύνομαι, χτενίζω τα μαλλιά μου, τρώω το πρωινό μου), συνεχίστε με τις δράσεις που θα γεμίσουν τη μέρα του. Σίγουρα θα πρέπει να βρείτε δράσεις που θα κάνει μόνο του και άλλες που θα κάνετε μαζί.

Newsletter

Θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα δωρεάν παιδαγωγικό υλικό και ειδικές προσφορές;

Πώς να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα ρουτίνας για παιδιά 🤔

Για να δημιουργήσετε το δικό σας εβδομαδιαίο πρόγραμμα ρουτίνας, κατεβάστε το δωρεάν εκτυπώσιμο υλικό που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι:

1. να το εκτυπώσετε 🖨

2. να το κόψετε ✂️

Στο αρχείο θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από καθημερινές ρουτίνες, δραστηριότητες που μπορεί να πραγματοποιήσει το παιδί μόνο του ή από κοινού μαζί με κάποιο μέλος της οικογένειας εντός και εκτός σπιτιού. Στο ίδιο αρχείο θα βρείτε ακόμη και καρτέλες με τις ημέρες της εβδομάδας που θα σας βοηθήσουν να στήσετε τον πίνακα του εβδομαδιαίου προγράμματος. Όταν έχετε το υλικό έτοιμο, διαλέξτε μαζί με το παιδί ποιες ρουτίνες θα εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Έπειτα, θα χρειαστείτε ένα χαρτόνι κάνσον 50×70 cm, το οποίο θα αποτελέσει τον πίνακα του προγράμματος πάνω στον οποίο θα τοποθετηθούν οι κάρτες των ρουτίνων σας.

Οργάνωση Ημερήσιας Ρουτίνας για Παιδιά Που Μένουν Σπίτι
Πρότυπο πίνακα

Πελάτες αγοράζουν αυτή την στιγμή

Πώς να χρησιμοποιήσω τον πίνακα; 🙄

Βήμα 1: Καθίστε μαζί με το παιδί την Κυριακή και δημιουργήστε από κοινού το πρόγραμμα με τις καθημερινές ρουτίνες της Δευτέρας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις αντίστοιχες κάρτες (πλένει το πρόσωπό, ντύνεται κ.λ.π.), που θα βρείτε στο παρακάτω αρχείο στην ημέρα Δευτέρα.

Βήμα 2: Ακόμη, τοποθετήστε στις υπόλοιπες μέρες μόνο τα σημαντικά γεγονότα που έχετε προγραμματίσει μέσα στην εβδομάδα. Για παράδειγμα αν έχετε ραντεβού με την/τον παιδίατρο την Τρίτη, μπορείτε να ενημερώσετε και να υπενθυμίσετε στο παιδί για αυτό το γεγονός, τοποθετώντας από την Κυριακή την αντίστοιχη κάρτα στην ημέρα της Τρίτης όπως φαίνεται και στην παραπάνω εικόνα-παράδειγμα. 

διακοσμητική φωτογραφία για το άρθρο με θέμα πρόγραμμα ρουτίνας για παιδιά. Η φωτογραφία δείχνει μία γιατρό να εξετάζει ένα παιδί.

Βήμα 3: Επαναλάβετε τη διαδικασία όπως περιγράφεται στο βήμα 1 το βράδυ της Δευτέρας για την ημέρα της Τρίτης. Ακολούθηστε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας.

Βήμα 4: Τέλος, χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητη τανία velcro ή απλώς χαρτοταινία για να κολλάτε και να ξεκολλάτε εύκολα και γρήγορα τις κάρτες ρουτίνων από τον πίνακα σας.

# Tip: Όταν το παιδί σας εξοικειωθεί με την παραπάνω διαδικασία, μπορείτε να τοποθετήσετε στην ημέρα Δευτέρα τις σταθερές, καθημερινές ρουτίνες του παιδιού (π.χ. πλένω το πρόσωπο, τρώω πρωινό, στρώνω το κρεβάτι μου, κ.α…) που θα ισχύουν για όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Στις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας τοποθετήστε μόνο τα σημαντικά γεγονότα που έχετε προγραμματίσει ή κάποια άλλη καινούργια δραστηριότητα που προκύπτει.

Ανακαλύψτε το Δωρεάν Υλικό για το Πρόγραμμα Ρουτίνας 📥

Δωρεαν υλικό για τη δημιουργια προγραμματος με ρουτινες για το σπιτι και το σχολειο

Κατέβασε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ρουτίνας για Παιδιά.

 Το υλικό διατίθεται σε ψηφιακή μορφή PDF και προορίζεται για εκπαιδευτική χρήση μόνο. 

* Το υλικό δεν μπορεί να αποτελέσει συνολικά ή εν μέρει αντικείμενο πώλησης, διαπραγμάτευσης, τροποποίησης, μετάδοσης ή/ και διανομής με κάθε τρόπο. Το υλικό διατίθεται αφιλοκερδώς για εκπαιδευτική χρήση.

Η ομάδα της EggΠαίδευσης ευελπιστεί να κάνει ευκολότερη και πιο πρακτική την καθημερινότητα της οικογένειας! Ελπίζουμε να σας φάνηκαν χρήσιμες οι ιδέες και το υλικό μας!

Αφήστε μας στα σχόλια παρακάτω τις εντυπώσεις σας από την αξιοποίηση του υλικού. ⬇️

Μην το χάσεις: Πρέπει να το διαβάσεις

Picture of EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

4 Απαντήσεις

  1. Αχχχχχ πολύ χρήσιμο το κατεβασα και βοηθησε αρκετα τη μικρη μου. Πηγαίνει κάθε μέρα στο ψυγείο και κοιτάει τι έχει το προγραμμα ευχαριστουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο