2+1 tips: Πώς να κόψετε την πανα στο σπίτι

Στην εικόνα φαίνεται ένα παιδί που προσπαθεί να κόψει την πανα

Ως νηπιαγωγοί γνωρίζουμε ότι μια αγωνία πολλών γονέων όταν τα παιδάκια τους μεγαλώνουν και από βρέφη γίνονται σιγά σιγά παιδιά είναι πώς θα κόψουν μαγικά και ανώδυνα την πανα. Εμείς θα σου πούμε ότι δεν χρειάζεται άγχος, ούτε πίεση παρά μόνο να κάνεις 2-3 πραγματάκια τα οποία σίγουρα θα σου φανούν πολύ χρήσιμα.

Για αρχή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να ελέγξουν τους σφιγκτήρες τους στο ίδιο ηλικιακό ορόσημο. Οπότε μην αγχωθείς αν το παιδάκι σου είναι 2 ετών και δεν είναι έτοιμο ακόμη. Ωστόσο μεγαλώνοντας αν το ίδιο δεν εκφράσει την επιθυμία του να πειραματιστεί με τη χρήση της τουαλέτας, τότε καλό θα ήταν να του δώσεις τα κατάλληλα ερεθίσματα για να το κάνει. Αυτό που θα θέλαμε να κρατήσεις από αυτό το άρθρο είναι ότι δεν κόβουμε την πανα για να διευκολυνθούμε εμείς ως γονείς ή ως εκπαιδευτικοί, αλλά για να βοηθήσουμε και να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού. 

Πριν περάσουμε στα χρήσιμα tips για να κόψετε την πανα, θα πρέπει και εσύ ως γονέας που έχεις μπερδευτεί από την πληθώρα των πληροφοριών που δέχεσαι μέσω του διαδικτύου ότι στόχος είναι να ενδυναμώνουμε τα παιδιά και να τα αφήνουμε να εκτίθονται σε διαδικασίες που τα βοηθούν να αυτοεξυπηρετούνται και να γίνονται αυτόνομα.

Πελάτες αγοράζουν δώρα αυτή την στιγμή

Αν το παιδί σου βρίσκεται στην φάση που θέλει να δοκιμάσει να κάνει “τα τσίσα” του στο γιογιό τότε βρίσκεσαι σε πολύ καλό δρόμο. Το παιδί σου έχει δεχθεί οπτικά ερεθίσματα όπου είτε εσείς οι ενήλικες στην οικογένεια, είτε οι φίλοι του στο σχολείο επισκέπτονται την τουαλέτα για τις ανάγκες τους και δεν φορούν πάνα. Αυτό που έχεις να κάνεις στην περίπτωση αυτή είναι να εξοπλιστείς με πολύ υπομονή και να στηρίξεις το μικρό σου σε αυτή του την προσπάθεια. Μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός ή και λίγες μόνο μέρες. Αυτό δεν είναι ποτέ ίδιο, καθώς κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.

Στη συνέχεια, μπορείτε να του προτείνετε να φοράει για κάποιες ώρες μόνο το βρακάκι του. Όταν το παιδί μείνει με το βρακάκι θα πρέπει να του υπενθυμίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα να επισκεφθεί την τουαλέτα. Σιγά σιγά θα χτίσετε μια ρουτίνα. Έτσι, το παιδί θα γνωρίζει ότι πριν πάμε για ύπνο για παράδειγμα πάμε τουαλέτα και σιγά σιγά θα ξεκινήσει να αναγνωρίζει και το ίδιο πότε χρειάζεται πραγματικά να επισκεφθεί την τουαλέτα. Στην αρχή θα πρέπει να το γνωρίζετε ότι μπορεί να πηγαίνετε στην τουαλέτα και το παιδί να μην κάνει τίποτα. Είναι φυσιολογική αυτή η αντίδραση καθώς ακόμη επεξεργάζεται τις πληροφορίες που του έχετε δώσει. Και μόνο το να καθίσει στην τουαλέτα είναι ένα βήμα προς τον έλεγχο των πολυποθητων σφιγκτήρων.

κόβω την πανα

Στην περίπτωση που το παιδί σας δεν έχει εκφράσει την επιθυμία του να χρησιμοποιήσει γιογιό και μάλιστα αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν φοράει πανα, τότε ίσως είναι ένα σημάδι ότι δεν είναι έτοιμο ακόμη. Ωστόσο, μετά τα 2,5 έτη μπορείτε να κάνετε μια απόπειρα. Συζητήστε πρώτα μαζί του και βέβαια ξεκινήστε από την ξενάγηση στο χώρο της τουαλέτας. Ναι καλά διαβάσατε. Ένα πολύ σημαντικό βήμα που πολλοί παραλείπουν είναι να εξηγήσουν στο παιδί τι είναι αυτός ο χώρος και πώς χρησιμοποιείται από τους ενήλικες. Πέρα λοιπόν από το μπάνιο που θα του είναι οικείο, θα πρέπει να του εξηγήσετε τι είναι η λεκάνη, πώς χρησιμοποιείται και πότε, καθώς και να απαντήσετε σε όσες περισσότερες ερωτήσεις του παιδιού μπορείτε.

Υπενθύμισε στο παιδί αρκετές φορές μέσα στη μέρα να επισκέπτεται την τουαλέτα, ώστε να γίνει μέρος της καθημερινότητάς του και αυτή η ρουτίνα. Επιβράβευσε το για κάθε προσπάθεια που κάνει και συνεχίστε την προσπάθεια. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι ότι θα υπάρξουν κάποια ατυχηματάκια. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι να είστε σταθεροί και να έχετε υπομονή. Το κόψιμο της πάνας και ο έλεγχος των σφιγκτήρων δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση. Οπότε μην τα παρατάτε με την πρώτη δυσκολία, έχετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας και θα τα καταφέρετε.

💡 Ένα χρήσιμο tip είναι να του τονώνετε την αυτοπεποίθηση καθόλη τη διάρκεια της προσπάθειας να κόψει την πανα. Ενισχύστε του την προσπάθεια και πείτε του ότι θα είστε δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια. 

Πολλές φορές τα παιδιά χρειάζονται να οπτικοποιήσουν μια πληροφορία για να την αντιληφθούν πλήρως. Έτσι λοιπόν η ομάδα της EggΠαίδευσης δημιούργησε ένα σετ με καρτέλες όπου υπάρχουν οπτικοποιημένα όλα τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει ένα παιδί όταν επισκέπτεται την τουαλέτα. 

Ως εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούμε πολύ συχνά κάρτες με εικόνες για να βοηθήσουμε την ομάδα μας να κατακτήσει νέες πληροφορίες. Σε αυτό το στάδιο, βοηθάει πολύ να μπορούν τα παιδιά να βλέπουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, συνδυαστικά με τις οδηγίες που λαμβάνουν από τον ενήλικα. Στο σετ με τις καρτέλες θα βρείτε οδηγίες όπως “Κατεβάζω το εσώρουχο μου”, “Τραβάω καζανάκι”, “Σηκώνω το παντελονάκι μου” κλπ. Τέλος, το σετ αποτελείται από 10 κάρτες με τις βασικές οδηγίες που χρησιμοποιούμε στην αγωγή τουαλέτας με σκοπό να κόψουμε την πανα! 

Ως εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούμε πολύ συχνά κάρτες με εικόνες για να βοηθήσουμε την ομάδα μας να κατακτήσει νέες πληροφορίες. Σε αυτό το στάδιο, βοηθάει πολύ να μπορούν τα παιδιά να βλέπουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν, συνδυαστικά με τις οδηγίες που λαμβάνουν από τον ενήλικα. Στο σετ με τις καρτέλες θα βρείτε οδηγίες όπως “Κατεβάζω το εσώρουχο μου”, “Τραβάω καζανάκι”, “Σηκώνω το παντελονάκι μου” κλπ. Τέλος, το σετ αποτελείται από 10 κάρτες με τις βασικές οδηγίες που χρησιμοποιούμε στην αγωγή τουαλέτας με σκοπό να κόψουμε την πανα! 

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε και να κάναμε λίγο πιο εύκολη τη διαδικασία αυτή στα μάτια σας! Αν βρήκατε χρήσιμο το άρθρο μας “ 2+1 tips: Πώς να κόψετε την πανα” αφήστε μας ένα σχόλιο για τις δικές εμπειρίες και τι ήταν αυτό που τελικά σας βοήθησε να κόψετε την πανα στο μικρό σας!

Μην το χάσεις: Πρέπει να το διαβάσεις

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο