Ένα σχολείο προχώρησε σε συμβολική υιοθεσία ενός απειλούμενου ζώου 🐼

υιοθεσία ενός απειλούμενου ζώου

Το Egg ενθουσίαστηκε με μια πρωτότυπη δράση που έλαβε χώρα σε ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, δυο  παιδαγωγοί μαζί με την ομάδα τους προχώρησαν σε υιοθεσία ενός απειλούμενου ζώου μέσω ενός οργανισμού. Στη συνέχεια, το Egg επικοινώνησε μαζί τους και θέλοντας  να μάθει περισσότερες πληροφορίες για την δράση αυτή, πήρε συνέντευξη τόσο από τους μικρούς του φίλους, όσο και από τις παιδαγωγούς. 

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τα βήματα που ακολούθησαν οι εκπαιδευτικοί για την υιοθεσία, τις δράσεις που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τις εντυπώσεις των παιδιών , την ανταπόκριση των γονέων στο εγχείρημα, καθώς και τα πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά. Για όλες αυτές τις πληροφορίες ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κ. Ευδοκία Χαριτίδου (@evdo_cha) και την κ. Ευγενία Κόντου (@evgeniakontou).

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε τμήμα παιδών ηλικίας 3,5 ετών.

Όλο το εγχείρημα των συναδελφών μπορεί να συμπεριληφθεί σε δράσεις για τα εργαστήρια δεξιοτήτων με θέμα φροντίζω το περιβάλλον, αλλά και στην ενότητα ενδιαφέρομαι και ενεργώ.

Πώς ξεκίνησε η συμβολική υιοθεσία ενός απειλούμενου ζώου... ⌛️

Η έμπνευση της δράσης 💭

Όλα ξεκίνησαν από την πρότερη εμπειρία της κ.Ευγενίας, η οποία είχε συνεργαστεί με ένα σχολείο του εξωτερικού στο οποίο είχαν υιοθετήσει ένα βατραχάκι. Έπειτα, από κοινού οι παιδαγωγοί αποφάσισαν να επικοινωνήσουν την ιδέα τους στους γονείς των μαθητών, προκειμένουν να υλοποιηθεί η υιοθεσία ενός απειλούμενου ζώου.

Η υλοποίηση της υιοθεσίας 📝

Στη συνέχεια, όπως και οι ίδιες αναφέρουν όλοι οι γονείς ενθουσιάστηκαν με την ιδέα και ήταν θετικοί στην καταβολή ενός συμβολικού ποσού για την υλοποίηση της δράσης. Επόμενο βήμα ήταν η ενημέρωση των ίδιων των παιδιών για την υιοθεσία, τα οποία ξετρελάθηκαν που θα βοηθούσαν ένα ζωάκι.  Ο οργανισμός που επιλέχθηκε από τις παιδαγωγούς ήταν η WWF  και το ζωάκι που αποφάσισαν τα ίδια τα παιδιά να υιοθετήσουν ήταν ένα μικρό Panda. Μετά την καταβολή του χρηματικού ποσού, ο οργανισμός απέστειλε στο σχολείο το πιστοποιητικό υιοθεσίας του Panda. 

Δείγμα πιστοποιητικού 1 WWF
Δείγμα του πιστοποιητικού
Εικόνα δείγμα για πιστοποιητικού υιοθεσίας 2

Οι στόχοι της δράσης 📌

Μέσα από την συμβολική υιοθεσία ενός απειλούμενου ζώου τα παιδιά: 

  • ευαισθητοποιήθηκαν σε ζητήματα εθελοντισμού και προσφοράς 
  • συγκέντρωσαν πληροφορίες και έμαθαν για τα Panda
  • ένιωσαν υπεύθυνα και ανέλαβαν διαδοχικά το ρόλο του φροντιστή του μικρού Panda
  • βίωσαν τη χαρά της προσφοράς και της υιοθεσίας ενός απειλούμενου ζώου

Ο συμβολισμός 🐼

Οι παιδαγωγοί θέλοντας να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα τι σημαίνει προσφορά και βοήθεια σε ένα ζώο που έχει ανάγκη, αλλά και να καλλιεργήσουν το αίσθημα της φιλοζωίας έφεραν στη τάξη ένα λούτρινο Panda. Το λούτρινο αυτό αποτέλεσε, όπως και οι ίδιες ανέφεραν, ένα σύμβολο και μια σύνδεση με το αληθινό Panda που υιοθετήθηκε. 

Τις επόμενες μέρες το λούτρινο ζωάκι κατέφθασε στη τάξη και ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Αμέσως, έπρεπε να διαλέξουν όνομα για το νέο τους φίλο και να του βρουν ένα σπίτι. Ιδέες πολλές, συζητήσεις και προτάσεις απ΄ όλους. Το όνομα αυτού Ρόκυ και το νέο του σπίτι, μια ζεστή γωνιά μέσα στη τάξη, όπου όλοι θα τον πρόσεχαν.

Ο Ρόκυ αφού γνωρίστηκε με τα παιδιά, έπαιξε, τραγούδησε, χόρεψε, έκανε κατασκευές, έφαγε μαζί τους, ξεκίνησε και τα ταξίδια. Οι παιδαγωγοί ετοίμασαν ένα βιβλίο με την ιστορία και τις περιπέτειες του Ρόκυ, ο οποίος έφτασε στη τάξη τους από τη μακρινή Σετσουάν της Κίνας. Το βιβλίο αυτό, το οποίο ήταν ένα μικρό εγχειρίδιο για μικρούς και μεγάλους ταξίδεψε μαζί με τον ίδιο τον Ρόκυ σε όλες τις οικογένειες της ομάδας. 

Στόχος του εγχειριδίου ήταν να βοηθήσει τις οικογένειες να περάσουν χρόνο μαζί. Να ξεφυλλίσουν το βιβλίο, να το διαβάσουν και να εμπνευστούν ιδέες και δράσεις για να παίξουν παρέα με το Ρόκυ. Το μικρό αυτό Panda μπήκε σε κάθε σπίτι, πήγε πολλές βόλτες, κάθισε στο οικογενειακό τραπέζι, έβγαλε πολλές φωτογραφίες και μοίρασε αγάπη και χαμόγελα. 

Πρώτο ταξίδι έτσι ώστε να εξοικειωθούν με τη διαδικασία τα παιδιά και να πάρουν έμπνευση μέσα από μια ποικιλία φωτογραφιών ήταν το σπίτι της κ. Ευδοκίας. Η ίδια μαζί με τους γιους της κράτησαν για μια ολόκληρη εβδομάδα το Ρόκυ σπίτι τους, έκαναν διάφορες δράσεις και έπειτα τις παρουσίασαν στα παιδιά. Έτσι, τις επόμενες μέρες ο Ρόκυ επισκέφθηκε και άλλα σπίτια κι άλλα…. 

Ο Ρόκυ τελικά δεν απέκτησε μόνο μια καινούργια οικογένεια, αλλά πολλές. Όλοι μικροί μεγάλοι ανυπομωνούσαν για την επίσκεψη του Ρόκυ και οργάνωναν δράσεις για να τον κάνουν να χαρεί και να περάσει όμορφες στιγμές μαζί τους. Αχ βρε Ρόκυ είσαι αξαγάπητος μικρέ μας φίλε. Στη τάξη δημιουργήθηκε και μια γωνιά με φωτογραφίες από τις περιπέτειες του Ρόκυ.

Η συμμετοχή του Egg 🥚

Το Egg ενημερώθηκε για αυτή τη δράση και θέλησε να μάθει περισσότερα από τα ίδια τα παιδιά. Έτσι, λοιπόν, οργανώθηκε μια διαδυκτακή συνέντευξη. Το Egg συνομίλησε μαζί τους μέσα από ένα αλληλεπιδραστικό βίντεο και τα παιδιά απάντησαν σε όλα του τα ερωτήματα. Μπορείτε να δείτε το βίντεο παρακάτω.

Αυτή η τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αλλά και τα ίδια τα παιδιά απόλαυσαν τον αγαπημένο τους ήρωα Egg, το οποίο τους μίλησε και για το δικό του Panda. Οι μικροί μας φίλοι ήταν τόσο χαρούμενοι που έπειτα από την κουβέντα μας, αξιοποίησαν και το υλικό που τους είχε αποστείλει το Egg.  Πόσο σημαντικό είναι να βοηθάμε τα ζώα και πόσα πολλά μαθαίνουμε όταν μοιράζομαστε τις εμπειρίες μας. 

Η διαδικασία για την υιοθεσία ενός απειλούμενο είδους όπως είδατε είναι πολύ εύκολη και τα οφέλη για τα παιδιά τόσα πολλά. Μη χάνετε λεπτό μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της WWF και οργανώστε μια συμβολική υιοθεσία με την ομάδα σας.

Μάθε περισσότερα για την υιοθεσία ενός απειλούμενο είδους ΕΔΩ .

Οι άνθρωποι της WWF εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, είναι αφοσιωμένοι στην προστασία και την υπεράσπιση της αξίας της φύσης. Στόχος τους είναι η μεταμόρφωση του πλανήτη σε ένα μέρος όπου άνθρωπος και φύση θα συνυπάρχουν αρμονικά. Στην ιστοσελίδα τους επίσης στην κατηγορία #PandaParea θα βρείτε και πλούσιο υλικό και ιδέες για δράσεις με τα παιδιά.

Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις παιδαγωγούς του τμήματος Ευδοκία Χαριτίδου (@evdo_cha) και Ευγενία Κόντου (@evgeniakontou) που μοιράστηκαν την ιδέα τους με την ομάδα μας.. Ας εμπνευστούμε όλοι από τη δράση των συναδέλφων και ας γεμίσουν οι τάξεις με Panda, τίγρης, πιγκουίνους, δελφίνια, χελώνες καρέτα καρέτα, πολικές αρκούδες κ.α

Γράψτε μας στα σχόλια πώς σας φάνηκε η δράση και αν θα υιοθετούσατε κάποιο απειλούμενο ζώο ⤵️ 

Διάβασε και αυτό

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο