4+1 ομαδικά καλοκαιρινα παιχνιδια στο νηπιαγωγειο 🐬

Εικόνα για αρθρο με 5 καλοκαιρινά παιχνιδια για παιδια

Φτάνουμε σιγά σιγά στο τέλος του Μαϊου και σύντομα ξεκινά η αγαπημένη εποχή όλων των παιδιών : Το καλοκαίρι!! Αυτή η περίοδος προσφέρεται για πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια τόσο στο σπίτι, όσο και στο νηπιαγωγείο.

Η ομάδα της EggΠαίδευσης σας ετοίμασε 4+1 ομαδικά καλοκαιρινα παιχνιδια στο νηπιαγωγειο που περιέχουν υλικά με τα οποία ξετρελαίνονται να παίζουν τα μικρά παιδιά όπως για παράδειγμα με το νερό, με νερόμπομπες, μπάλες και άλλα πολλά! Είστε έτοιμοι/ες;

4+1 ομαδικά καλοκαιρινα παιχνιδια στο νηπιαγωγειο 🐬

Τα ομαδικά παιχνίδια που σχεδιάσαμε για τους μικρούς μας φίλους ενισχύουν και καλλιεργούν το αίσθημα της ομάδας μέσα από τη συνεργασία και τη θετική αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών. Ακόμη, εστιάζουν σε θεματικές και δράσεις που αποτελούν κίνητρο για αυτά, ώστε να πετύχουμε την ενεργή εμπλοκή όλων! Ας διασκεδάσουμε ακολουθώντας τους κανόνες των παιχνιδιών και παίζοντας με αγαπημένα υλικά.

# 1ο Παιχνίδι: Καλοκαιρινά βελάκια 🎯

📌 Υλικά: χάρτινα πιάτα, νερόμπομπες, φωτογραφίες ζώων στεριάς και θάλασσας

📌 Περιγραφή: Τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ομάδες. Απέναντι από τις ομάδες ο/η εκπαιδευτικός θα πρέπει να κολλήσει σε ένα τοίχο, χάρτινα πιάτα, όπου πάνω στο καθένα θα είναι κολλημένο και ένα ζώο (βρείτε τα πατρόν με τα ζώα παρακάτω). Κάθε παίχτης γεμίζει τη νερόμπομπά του με νερό και περιμένει στη σειρά του.

ομαδικά καλοκαιρινα παιχνιδια στο νηπιαγωγειο
Παράδειγμα

Ο ένας παίχτης μετά τον άλλο σε κάθε ομάδα, στοχεύουν με τις νερόμπομπές τους τα πιάτα με τα ζώα που βρίσκονται απέναντι τους. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να βρουν και να πετύχουν όλα τα ζώα της θάλασσας. Κάθε φορά που ένας παίχτης πετυχαίνει ένα πιάτο με ζώο της θάλασσας, τότε αυτομάτως παίρνει και το πιάτο δίνοντας ένα πόντο στην ομάδα του.  Νικήτρια είναι η ομάδα που θα καταφέρει να πετύχει και να κερδίσει τα περισσότερα ζώα της θάλασσας.

Πατρόν 2 με τα ζώα για τη δημιουργια καλοκαιρινου παιχνιδιού για παιδια
Πατρόν 1
Πατρόν με ζώα για τη δημιουργια καλοκαιρινου παιχνιδιού για παιδια
Πατρόν 2

Για να κατεβάσετε τις εικόνες των ζώων: Αν είστε απο υπολογιστή 💻, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “αποθήκευση” της εικόνας. Αν είστε από κινητό ή tablet 📱, πατήστε παρατεταμένα την οθόνη μέχρι να εμφανιστεί η επιλογή “αποθήκευση”. 

*Για επιπλέον διασκέδαση μπορείτε να γεμίσετε τις νερόμπομπες σας με χρωματιστό νερό (διαλύοντας δηλαδή τέμπερες διαφόρων χρωμάτων μέσα σε νερό)

📌 Στόχοι: 

 • Καλλιέργεια συνεργατικού κλίματος
 • Ενίσχυση της αδρής κινητικότητας
 • Ενίσχυση του οπτικο-κινητικού συντονισμού
 • Μυϊκή ενδυνάμωση των άνω άκρων
 • Ενίσχυση δεξιοτήτων χειρισμού (κινητικός έλεγχος, ορθότητα και ακρίβεια στην κίνηση)

# 2ο Παιχνίδι: : Ήταν ένα μικρό καράβι ⛵️

📌 Υλικά: νερό, 2 μεγάλες λεκάνες, αυτοσχέδια καραβάκια

📌 Περιγραφή: Αρχικά, θα πρέπει να κατασκευάσετε τα αυτοσχέδια καραβάκια που θα χρειαστούμε για το παιχνίδι μας! Μπορείτε να τα φτιάξετε πολύ εύκολα είτε χρησιμοποιώντας καπάκι από μπουκάλι, είτε φτιάχνοντας καραβάκια από χαρτί. Μπορείτε να δείτε πως  να τα φτιάξετε μαζί με τα παιδιά στο παρακάτω βίντεο της EggΠαίδευσης.

Αφού είναι έτοιμα τα καραβάκια σας, τα παιδιά χωρίζονται σε 2 ισόποσες ομάδες. Μπροστά από κάθε ομάδα τοποθετείται μια μεγάλη λεκάνη με νερό. Απέναντι από κάθε ομάδα βρίσκεται ένα καλάθι με τα καραβάκια της.

Με το έναυσμα του/ης εκπαιδευτικού ο πρώτος παίχτης πρέπει να τρέξει γρήγορα ως το καλάθι με τα καραβάκια, να πάρει ένα και επιστρέφοντας να το βάλει μέσα στη λεκάνη με το νερό αφήνοντάς το να επιπλεύσει στο νερό.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία φεύγει γρήγορα ο επόμενος παίχτης ακολουθώντας την ίδια πορεία. Όποια ομάδα καταφέρει να τοποθετήσει πρώτη όλα της τα καραβάκια μέσα στην λεκάνη με το νερό είναι και η νικήτρια!

Προσοχή: Αν πέσει η λεκάνη με το νερό που βρίσκεται μπροστά από κάθε ομάδα τότε η ομάδα αυτομάτως χάνει. Επομένως πολύ μεγάλη προσοχή στις λεκάνες!!

📌 Στόχοι: 

 • Καλλιέργεια συνεργατικού κλίματος
 • Ενίσχυση της αλληλεπίδρασης
 • Εξάσκηση της αδρής κινητικότητας
 • Ενίσχυση της ταχύτητας
Newsletter

Θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα δωρεάν παιδαγωγικό υλικό και ειδικές προσφορές;

# 3ο Παιχνίδι: Προστατεύω τις θάλασσες 🏖

📌 Υλικά: μια χαρτοταινία, άδειες συσκευασίες (μπουκάλια, χαρτόνια, καπάκια, σακουλάκια κλπ), δυο καλάθια

📌 Περιγραφή: Ο/H εκπαιδευτικός χωρίζει την τάξη ή την αυλή σε δυο μέρη (θάλασσα 1 και θάλασσα 2) με μια χαρτοταινία και ρίχνει διάφορα «σκουπίδια» (δηλαδή τις άδειες συσκευασίες) και στα 2 μέρη. Η τάξη μαγικά μετατρέπεται σε μια παραλία. Μα ποιος πέταξε σκουπίδια στη θάλασσα;

 Η μια ομάδα πηγαίνει στη Θάλασσα 1 και η άλλη στη Θάλασσα 2. Ποια ομάδα θα καταφέρει να συνεργαστεί και να μαζέψει πιο γρήγορα όλα τα «σκουπίδια» από τη θάλασσα;

Προσοχή! Ένας καρχαρίας κυκλοφορεί στη θάλασσα. Ο/η εκπαιδευτικός- καρχαρίας  μπορεί να τριγυρίζει και στις δυο θάλασσες. Κάθε φορά που κοιτά προς το μέρος της μιας ομάδας, αυτή θα πρέπει να μείνει ακίνητη, ενώ η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την πλάτη του καρχαρία μπορεί να κινείται μαζεύοντας σκουπίδια.

Η ομάδα που νικάει θα πρέπει να μαζέψει πρώτη όλα τα σκουπίδια και να τα ρίξει μέσα στο καλάθι της!

ομαδικά καλοκαιρινα παιχνιδια στο νηπιαγωγειο
Παράδειγμα

📌 Στόχοι: 

 • Καλλιέργεια συνεργατικού κλίματος
 • Ενίσχυση της αλληλεπίδρασης
 • Εξάσκηση της αδρής κινητικότητας

Πελάτες αγοράζουν αυτή την στιγμή

# 4ο Παιχνίδι: Τάισε τον Καρχαρία 🐋

📌 Υλικά: κάρτες με διάφορα γράμματα της αλφαβήτου, μια χαρτόκουτα

📌 Περιγραφή: Βρείτε μια μεγάλη χαρτόκουτα και μετατρέψτε την σε έναν καρχαρία. Η διαδικασία είναι εύκολη. Βάψτε την κούτα μπλε και με το κοπίδι κόψτε μια τρύπα στο μπροστινό μέρος, όπου θα είναι το στόμα του καρχαρία μας. Κόψτε ακόμη και κολλήστε δόντια, μάτια και πτερύγια. Αφού ολοκληρώσετε την κατασκευή του τρισδιάστατου καρχαρία μας είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι.

Τα παιδιά χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες. Κάθε ομάδα θα πρέπει να ψάξει και να βρει τα σωστά γράμματα που αντιστοιχούν στη λέξη ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ για να ταϊσουν το ζώο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο ενήλικας να έχει τοποθετήσει πάνω από τον καρχαρία μια ταμπέλα με την λέξη για να μπορούν τα παιδιά να βλέπουν ποια γράμματα πρέπει να βρουν.

Στη συνέχεια, πρέπει να κρύψει κάρτες με διάφορα γράμματα σε όλη την τάξη ή την αυλή. Κάθε ομάδα παίζει μόνη της και χρονομετρείται από τον/ην εκπαιδευτικό. Όποια ομάδα καταφέρει να ταϊσει τον καρχαρία πιο γρήγορα με τα σωστά γράμματα είναι νικήτρια. Σε περίπτωση που δυο ομάδες κάνουν τον ίδιο χρόνο, νικάει η ομάδα που έκανε τα λιγότερα λάθη.

Κατασκευη καρχαρια απο χαρτοκουτα
Δείγμα Κατασκευής

📌 Στόχοι: 

 • Καλλιέργεια συνεργατικού κλίματος
 • Αναγνώριση γραμμάτων
 • Πρώτη επαφή με τη διαδικασία της ανάγνωσης
 • Εξερεύνηση του γλωσσικού κώδικα

# 5ο Παιχνίδι: Ανακάλυψε τη λέξη 🛎

*Το παιχνίδι αυτό είναι λίγο πιο απαιτητικό και προαπαιτεί τα παιδιά να έχουν έρθει σε επαφή και να γνωρίζουν τα γράμματα της άλφαβητα

📌 Υλικά: κάρτες με λέξεις που θα βρείτε παρακάτω

📌 Περιγραφή: Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες των 4 ατόμων. Ο/η εκπαιδευτικός εκτυπώνει τις καρτέλες με τις καλοκαιρινές λέξεις που ακολουθούν. Σε κάθε καρτέλα υπάρχει μια λέξη που συνδέεται με το καλοκαίρι. 

Σε κάθε γύρο ο/η εκπαιδευτικός σηκώνει ψηλά την καρτέλα και οι ομάδες θα πρέπει να συνεργαστούν και να αναγνωρίσουν τη λέξη. Όποια ομάδα νομίζει πως ξέρει ποια λέξη βρίσκεται στην καρτέλα σηκώνει χέρι. Αν η λέξη που πει είναι η σωστή, τότε κερδίζει την κάρτα. Αν όχι, δίνει την ευκαιρία και στην αντίπαλη ομάδα να προσπαθήσει να βρει τη λέξη! Η ομάδα που θα καταφέρει να αναγνωρίσει τις περισσότερες κάρτες είναι και η νικήτρια!

φύλλα εργασίασ
φύλλα εργασίασ

Για να κατεβάσετε τις καρτες: Αν είστε απο υπολογιστή 💻, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “αποθήκευση” της εικόνας.
Αν είστε από κινητό ή tablet 📱, πατήστε παρατεταμένα την οθόνη μέχρι να εμφανιστεί η επιλογή “αποθήκευση”. 

📌 Στόχοι: 

 • Καλλιέργεια συνεργατικού κλίματος
 • Αναγνώριση γραμμάτων
 • Πρώτη επαφή με τη διαδικασία της ανάγνωσης
 • Εξερεύνηση του γλωσσικού κώδικα

 Γράψτε κάτω στα σχόλια ⤵️ ποιο από τα ομαδικά καλοκαιρινα παιχνιδια στο νηπιαγωγειο παίξατε με την ομάδα και σας άρεσε περισσότερο.

Μην το χάσεις: Πρέπει να το διαβάσεις

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο