Δράσεις για τις απόκριες στο νηπιαγωγείο 🎉

Η εικόνα δείχνει αποκριάτικα είδη και αποτελεί την εικόνα το άρθρου για τις Απόκριες στο νηπιαγωγείο

Έφτασε η περίοδος που μπορούμε να μεταμφιεστούμε σε αγαπημένους μας ήρωες και να διασκεδάσουμε παίζοντας ασταμάτητα. Χορός, τραγούδια, κέφι, γέλια και χρώματα γεμίζουν τις τάξεις μας αυτές τις μέρες περισσότερο από κάθε άλλη φορά και όλοι ετοιμαζόμαστε πυρετοδώς για το ξέφρενο γλέντι της Αποκριάς

Η ομάδα της EggΠαίδευσης ετοίμασε 3 ψυχοκινητικές κινητικές δράσεις για τις Απόκριες  στο νηπιαγωγείο και 1 διαδραστικό βίντεο για ένα μοναδικό αποκριάτικο παιχνίδι ταχύτητας και αντανακλαστικών. Καλή διασκέδαση!

* Οι δράσεις προσφέρονται για παιδιά άνω των 3 ετών.

2 + 1 κινητικές δράσεις για την Αποκριά στο νηπιαγωγείο 🥳

# 1η Δράση : Ποιος θα πιάσει το καπέλο του κλόουν; 🤡

📌  Περιγραφή: Τοποθετούμε το καπέλο του κλόουν στο πάτωμα και καλούμε 2 παιδιά να σταθούν όρθια και αντικριστά, έχοντας το καπέλο ανάμεσά τους. Ο παιδαγωγός ξεκινάει να αναφέρει διάφορα σημεία του σώματος.  Τα παιδιά αγγίζουν με τα χέρια τους τα σημεία που ακούν. Όταν αναφερθεί η λέξη καπέλο, πρέπει να προλάβουν να πιάσουν το καπέλο με τα χέρια τους.

Νικητής είναι εκείνος που θα προλάβει να αρπάξει το καπέλο από το πάτωμα.

Δύο παιδιά προσπαθούν να πιάσουν το καπέλο

📌 Στόχοι: 

 • ενίσχυση των αντανακλαστικών και της ταχύτητας που αντιδρούν σε ένα ακουστικό ερέθισμα
 • ανάπτυξη του οπτικοκινητικού συντονισμού (ματιών και άνω άκρων)
 • εξάσκηση της ακουστικής αντίληψης και συγκέντρωσης

# 2η Δράση : Ο μπλεγμένος καρναβαλιστής 🎊

📌  Περιγραφή: Χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες. Κάθε ομάδα ορίζει έναν καρναβαλιστή, ο οποίος θα τυλιχτεί με τις σερπαντίνες. Δίνουμε στα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας ένα ρολάκι σερπαντίνας και βάζουμε μια αγαπημένη αποκριάτικη μουσική.

Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα παίρνει τη θέση της, φτιάχνοντας μια ευθεία γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλον, έχοντας απέναντί τους σε μια απόσταση τον καρναβαλιστή της ομάδας τους. (δείτε την εικόνα παρακάτω)

Με το σύνθημα εκκίνησης (ένα σφύριγμα για παράδειγμα) ξεκινάνε οι πρώτοι παίκτες να τρέχουν μέχρι τον καρναβαλιστή και αρχίζουν να τον τυλίγουν με τη σερπαντίνα γύρω από το σώμα του. Όταν τελειώσει η σερπαντίνα του κάθε παίκτη ξεκινάει ο επόμενος.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: οι παίκτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις κινήσεις τους, γιατί αν κοπεί η σερπαντίνα χάνουν τη σειρά τους και έρχεται ο επόμενος παίκτης της ομάδας τους. 

Νικήτρια ομάδα είναι εκείνη που θα καταφέρει να τυλίξει με περισσότερη σερπαντίνα τον καρναβαλιστή της. 🏆

τα παιδιά κρατάνε σερπαντίνες για να τυλίξουν τον καρναβααλιστή

📌 Στόχοι: 

 • εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας
 • ανάπτυξη οπτικοκινητικού συντονισμού (ματιών και άνω άκρων)
 •  ενίσχυση της υπομονής (μαθαίνω να περιμένω τη σειρά μου)
 • κατανόηση απλών κανόνων παιχνιδιού

# 3η Δράση : Η παρέλαση των καρναβαλιστών 👯

📌  Περιγραφή:  Το παιχνίδι είναι απλό και άκρως διασκεδαστικό. Θα χρειαστείτε μόνο 3 διαφορετικά μουσικά όργανα (για παράδειγμα, μαράκα, ντέφι, τύμπανο). 

Τα παιδιά διαλέγουν το ζευγάρι τους για να παρελάσουν στο καρναβάλι.  Εξηγήστε στην ομάδα σας ότι η χορογραφία θα αλλάζει κάθε φορά που θα ακούν διαφορετικό μουσικό όργανο. Ορίστε μαζί με τα παιδιά τις κινήσεις που θα εκτελούν στο άκουσμα του κάθε μουσικού οργάνου.

Πελάτες αγοράζουν αυτή την στιγμή

Για παράδειγμα: 

 • ντέφι: χορέψτε πλάτη με πλάτη
 • μαράκα: χορέψτε με ενωμένα τα κεφάλια σας
 • τύμπανο: χορέψτε πιασμένοι χέρι χέρι
δύο παιδιά με ενωμένα τα κεφάλια χορεύουν για το καρναβάλι

📌 Στόχοι: 

 • ενίσχυση των αντανακλαστικών και της ταχύτητας που αντιδρούν σε ένα ακουστικό ερέθισμα
 • ενίσχυση των αντανακλαστικών και της ταχύτητας αντίδρασης σε ένα ακουστικό ερέθισμα
 • ελέυθερη έκφραση μέσω της κίνησης του χορού 

💡Tip

🗹 Μπορείτε να δυσκολέψετε το παιχνίδι βάζοντας περισσότερα μουσικά όργανα ή ακόμα και να ορίσετε κινήσεις που αφόρουν ολόκληρη την ομάδα, όπως το να δημιουργήσουν ένα τεράστιο τρενάκι και να χορέψουν όλοι μαζί ή να χορέψουν σε κύκλο.

Διαδραστικό βίντεο για την αποκριά 🥳

Η ομάδα της EggΠαίδευσης σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα διασκεδαστικό μουσικοκινητικό παιχνίδι για να γιορτάσει μαζί με όλα τα παιδιά τις Απόκριες!

Φορέστε την αγαπημένη σας αποκριάτικη στολή και διασκεδάστε μαζί με το Egg μέσα από ένα παιχνίδι ταχύτητας και αντανακλαστικών! Είστε έτοιμες/έτοιμοι; 🤔

Το βίντεο είναι διαδραστικό και έχει ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε είτε στο σχολείο για να παίξετε με την ομάδα σας (νηπιαγωγείο, παιδικός σταθμός, δημοτικό…), είτε στο σπίτι για να διασκεδάσετε με την οικογένειά σας!

* Είναι σημαντικό ο ενήλικας (γονιός, νηπιαγωγός, δάσκαλος…) να ενθαρρύνει ενεργητικά τα παιδιά να συμμετέχουν στις δράσεις του βίντεο. 👏

Παρακολούθησε το βίντεο με τη δράση

Ελπίζουμε να διασκεδάσατε με την ομάδα σας. 

Ποιο παιχνίδι σας άρεσε περισσότερο; 

Γράψτε μας στα σχόλια παρακάτω ⤵️

Μην το χάσεις: Πρέπει να το διαβάσεις

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

6 Απαντήσεις

 1. Ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές οι δραστηριότητές σας! Δυστυχώς το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο. Υπάρχει κάποιος τρόπος να το δούμε; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο