Παιδί που βαριέται εύκολα 5 tips 📌

Παιδί που βαριέται εύκολα 5 tips

Μια συχνή αγωνία των γονιών που ως εκπαιδευτικοί λαμβάνουμε είναι ότι πολλά παιδιά βαριούνται εύκολα στο σπίτι. Οι γονείς αισθάνονται ότι πρέπει με κάθε τρόπο να τα κρατούν απασχολημένα με μια δραστηριότητα και αναζητούν συνεχώς λύσεις στο πρόβλημα. Έχεις παιδί που βαριέται εύκολα; 5 tips που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις το παιχνίδι.

Παρακάτω η ομάδα της EggΠαίδευσης σας παραθέτει 5 χρήσιμα tips για να ενισχύσετε το παιχνίδι των παιδιών στο σπίτι, μειώνοντας το αίσθημα της βαρεμάρας:

Παιδί που βαριέται εύκολα 5 tips 📍

# 1 Περιορισμός του αριθμού των παιχνιδιών 🔢

Σημαντικός παράγοντας αποτελεί ο αριθμός των παιχνιδιών/αντικειμένων που διαθέτει ένα παιδί. Η έκθεση ενός παιδιού σε έναν τεράστιο όγκο παιχνιδιών μπορεί να το αποδιοργανώσει. Έχοντας έναν τόσο μεγάλο αριθμό επιλογών, το παιδί δυσκολεύεται να διαλέξει, αλλά και να συνδυάσει κατάλληλα τα παιχνίδια με τον τρόπο που το εξυπηρετούν. Έτσι, πολλές φορές οδηγείται σε αδιέξοδο επιλογών και δεν ασχολείται με κανένα παιχνίδι. Ας μειώσουμε, λοιπόν, τον αριθμό των παιχνιδιών. Ας δώσομε 2- 3 επιλογές από κάθε είδος παιχνιδιού, έτσι ώστε να τις αξιοποιήσει στο έπακρον. 🎲 🚑

# 2 Οργάνωση του χώρου και των παιχνιδιών 🗃

Ακόμη για να γίνει πιο λειτουργικό το παιχνίδι του παιδιού, προσπαθήστε να οργανώνετε τα παιχνίδια του, αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιεί στις δραστηριότητες (π.χ πινέλα, κολλές, γραφική ύλη…) ανά κατηγορίες σε προσβάσιμα και ευδιάκριτα σημεία για το παιδί. Αναλυτικότερα, συμφωνήστε μαζί με το παιδί σε ποιο συρτάρι/ντουλάπι θα αποθηκεύονται τα υλικά που χρειάζεται για να ζωγραφίσει ή σε ποιο ράφι της βιβλιοθήκης θα τακτοποιεί και θα βρίσκει τα επιτραπέζια παιχνίδια του. Με αυτό τον τρόπο, θα βοηθήσετε το παιδί να εντοπίζει τις επιλογές παιχνιδιών/δραστηριοτήτων που έχει και να επιλέγει ευκολότερα με τι θα ασχοληθεί.

Πελάτες αγοράζουν δώρα αυτή την στιγμή

# 3 Εναλλαγές χώρου και παιχνιδιών 🧸

Σύνηθες φαινόμενο αποτελεί ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου σημείου μέσα στο σπίτι, στο οποίο το παιδί μπορεί να παίζει. Όμως για πόσο διάστημα το παιδί θα μπορεί να παίζει στο ίδιο σημείο και με τις ίδιες συνθήκες? Καλό θα ήταν να προσπαθείτε να αλλάζετε συχνά τα σημεία του σπιτιού στα οποία το παιδί “επιτρέπεται” να παίζει, αλλά ακόμα και να τα διακοσμείτε με στοιχεία που συνάδουν με τα ενδιαφέροντα του. Εναλλαγές εκτός από το χώρο χρειάζονται και τα παιχνίδια/αντικείμενα.  Φροντίστε να εναλλάσσετε ανά διαστήματα τα παιχνίδια έτσι ώστε να ανανεώνετε τις επιλογές του παιδιού. 

# 4 Προώθηση του συμβολικού παιχνιδιού 🚶🏿‍♀️🚶🏿

Η σημασία του συμβολικού παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία είναι σπουδαία, καθώς το παιδί αναπτύσσει τη δημιουργικότητα του και ξεκλειδώνει τη φαντασία του.  Σύμφωνα με τον επιστήμονα Jean Piaget:

Στο συμβολικό παιχνίδι το παιδί μιμείται περιστατικά και γεγονότα της καθημερινής ζωής, όπως για παράδειγμα όταν παίζουν τα παιδιά την οικογένεια ή το μανάβικο.

παιδί που βαριέται εύκολα 5 tips
Μια χαρτόκουτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα ποταμόπλοιο που διασχίζει τον Αμαζόνιο.

Για το λόγο αυτό, οφείλουμε να παρακινούμε τα παιδιά να εμπλέκονται στο συμβολικό παιχνίδι, το οποίο μπορεί να είναι ατομικό ή ομαδικό και να τα βοηθάμε να μιμούνται ποικίλες καταστάσεις.

Για παράδειγμα, η νέα διάσταση που θα δώσουμε σε ένα αντικείμενο το οποίο για άλλο σκοπό φτιάχτηκε, αλλά αλλιώς το χρησιμοποιούμε στη συνθήκη του παιχνιδιού θα δώσει το ερέθισμα στο παιδί να δει τα παιχνίδια του με άλλη ματιά, δημιουργώντας έτσι νέα παιχνίδια.

Newsletter

Θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα δωρεάν παιδαγωγικό υλικό και ειδικές προσφορές;

# 5 Εκτόνωση έξω ή μέσα στο σπίτι 🏡 🏞

Τέλος, οφείλουμε αν οι συνθήκες και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μας το επιτρέπουν να βγαίνουμε έξω βόλτες, σε μια παιδική χαρά ή ακόμα και για ένα περπάτημα. Η εναλλαγή του εξωτερικού με τον εσωτερικό χώρο εκτονώνει το παιδί σε μεγάλο βαθμό και του δημιουργεί νέα ερεθίσματα. 

Όμως  η εκτόνωση μπορεί να συμβεί και εντός σπιτιού. Τι θα λέγατε να μετατρέπατε το σαλόνι σε ένα γήπεδο στίβου? Οργανώστε κατάλληλα το χώρο  και δημιουργήστε φυσικά εμπόδια, δίνοντας στα έπιπλα και τα αντικείμενα μια άλλη διάσταση. Βάλτε τα μαξιλάρια στο πάτωμα και επιχειρήστε άλματα. Βάλτε μουσική και διασκεδάστε χορεύοντας. Κάντε την ανατροπή και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη ταξιδεύοντας σε άλλους τόπους στο λεπτό μέσα στο ίδιο σας το σπίτι. 

Ελπίζουμε να σας φάνηκαν χρήσιμες οι παραπάνω προτάσεις της EggΠαίδευσης. Κρίνεται σημαντικό να εφαρμόζεται σιγά σιγά τις προτάσεις δίνοντας χώρο και χρόνο στο παιδί, έτσι ώστε να καταλάβαιτε τι ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Τελικά το παιχνίδι είναι βαρετό ή όχι ; 😉

Εάν βρήκες ιδέες και λύσεις για το παιδί που βαριεται γράψτε στα σχόλια παρακάτω  ⬇️

Μην το χάσεις: Πρέπει να το διαβάσεις

Picture of EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο