Ανακάλυψε σε τι βοηθαει το ποδηλατο 🚴🏼 | 3+1 δράσεις με Δωρεάν Υλικό 📥

Η εικόνα δείχνει μια οικογένει που κάνει ποδηλατάδα

Ξέρατε ότι την 3η Ιουνίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποδήλατου σε όλο τον κόσμο; Πόσοι από εσάς χρησιμοποιείτε το ποδήλατο στην καθημερινότητα σας είτε ως μεταφορικό μέσο, είτε για ψυχαγωγία, είτε για άθληση;

Η ομάδα της EggΠαίδευσης σας ετοίμασε λίγες πληροφορίες σχετικά με το ποδήλατο που μπορεί να μην γνωρίζετε , σε τι βοηθαει το ποδηλατο, αλλά και προτάσεις για βόλτες μαζί με τα παιδιά και τα ποδήλατα!

Είναι τόσο ωραίο και ωφέλιμο για τα παιδιά να αποκτούν τέτοιες εμπειρίες ήδη από την προσχολική ηλικία , καθώς  με τη χρήση του ποδήλατου ένα παιδί μπορεί να ψυχαγωγηθεί, να κοινωνικοποιηθεί, να εξασκήσει πλήθος από δεξιότητες, αλλά ταυτόχρονα και να αθληθεί!

Το ποδήλατο 🚲

Το ποδήλατο είναι γνωστό ως μια κατασκευή που αποτελείται βασικά από δύο τροχούς, οι οποίοι βρίσκονται ο ένας πίσω από τον άλλο και συνδέονται με ένα σκελετό. Η βασική του εκδοχή διαθέτει επίσης μια σέλα, τιμόνι, φρένα και ένα σύστημα που μεταδίδει την κίνηση. Αυτή η εφεύρεση ωστόσο δεν αποτελεί δημιουργία ενός, αλλά πρόκειται για μια ομαδική δουλειά, όπου ο ένας δημιούργησε ένα σχέδιο πάνω στο οποίο δούλεψαν και επεξεργάστηκαν πολλοί, ώστε να καταλήξει το ποδήλατο στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα.

Κάποτε ο  Γερμανός βαρόνος Καρλ Φον Ντράις, σχεδίασε και κατασκεύασε μια πρώτη μορφή ποδηλάτου με την ονομασία «draisienne», στην οποία δεν υπήρχαν πετάλια, αλλά ο αναβάτης έσπρωχνε την κατασκευή πατώντας στο έδαφος. Αργότερα, με την προσθήκη των πεταλιών και άλλων τεχνικών αλλαγών, το ποδήλατο κατέληξε στη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα!

Σε τι βοηθαει το ποδηλατο ; 🚴‍♀️

Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά με το που φτάσουν στην ηλικία όπου μπορούν να μάθουν να κάνουν ποδήλατο είναι πολύ ενθουσιασμένα για την κατάκτηση αυτής της δεξιότητας. Και πράγματι αποτελεί μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία!

Έχετε σκεφτεί πότε ότι, ο αναβάτης θα πρέπει αρχικά να ισορροπήσει πάνω σε μια μη σταθερή κατασκευή συντονίζοντας τις κινήσεις των άνω άκρων που κρατούν το τιμόνι με τα πόδια που κάνουν πετάλι, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί και τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής, ώστε να καταφέρει να κάνει ποδήλατο; WOW!

Έτσι πράγματι, το ποδήλατο βοηθάει τα παιδιά στην ισορροπία, στο συντομισμό των κινήσεων, καθώς και στην κατάκτηση νέων κινητικών δεξιοτήτων που ταυτόχρονα τους τονώνει και την αυτοπεποίθηση!

Υπάρχουν βέβαια πολλοί λόγοι που ωθούν κάποιον\α να μάθει να κάνει ποδήλατο. Σίγουρα στην παιδική ηλικία ο επικρατέστερος παράγοντας είναι η ψυχαγωγία και η διασκέδαση. Ωστόσο, μεγαλώνοντας κάποιοι υιοθετούν αυτή τη συνήθεια εντάσσοντας την στα πλαίσια της εκγύμνασης τους ή ακόμη αξιοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς τους.

Όποιος και να είναι ο λόγος που οδήγησε τον καθένα να μάθει να κάνει ποδήλατο, το σίγουρο είναι ότι μόνο οφέλη μπορεί να έχει από αυτή τη συνήθεια! Αρκεί βέβαια να γνωρίζει και να σέβεται τους κανόνες που υπάρχουν για την ασφαλή χρήση  του ποδηλάτου.

ποδηλαταδα παιδια eggpaideush

Πού να κάνω ποδήλατο μαζί με το παιδί μου; 🚵‍♀️

Πάμε να δούμε που μπορούμε να κάνουμε ποδήλατο. Στην ιστοσελίδα της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ  θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τους ποδηλατοδρόμους που υπάρχουν στους δήμους της Ελλάδας.

Μπορείτε να μπείτε και εσείς αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για τους ποδηλατοδρόμους που υπάρχουν στο δήμο σας ή σε κάποιο γειτονικό, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε και να αξιοποιήσετε!

Ωστόσο, πέρα από τους ποδηλατοδρόμους, υπάρχουν υπέροχα μέρη όπου μπορείτε να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας για να κάνετε μια όμορφη βόλτα με τα ποδήλατά σας!

Έπειτα από σχετική έρευνα στο διαδίκτυο σας προτείνουμε τις εξής τοποθεσίες στην Αθήνα:

 • Εθνικός Κήπος- Ζάππειο (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 1, Αθήνα, 21 0721 5019)
 • Άλσος Νέας Σμύρνης (Νέα Σμύρνη, 21 0933 6933)
 • Δάσος Συγγρού- Μαρούσι (Λεωφόρος Κηφισίας, 2108066319)
 • ΟΑΚΑ-Μαρούσι (Λεωφόρος Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη, Μαρούσι, 2106834060)
 • Πάρκο  “Αντώνης Τρίτσης” (Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον, 21 0232 3163)
 • Πάρκο Φλοίσβου-Π. Φάληρο (Λεωφόρος Ποσειδονος παλαιο φαληρο, Αθήνα, 21 0988 5140)
 • Πολυτεχνειούπολη-Ζωγράφου (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, Ζωγράφου, 2107721000)
 • Άλσος Στρατού – Γουδή (Λεωφόρος Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Κατεχάκη, 2107709855)
 • Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής – Άλσος Περιστερίου (Αγίου Βασιλείου 63, Περιστέρι, 21 0574 4070)
 • Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα, 21 6809 1000)

Επιπλέον tips για μικρούς ποδηλάτες 💡

Πηγαίνοντας για μια βόλτα με τα ποδήλατα δεν ξεχνώ:

 • Να βάλω το κράνος και τα προστατευτικά αξεσουάρ σε γόνατα και αγκώνες
 • Αν είναι νύχτα, βάζω πάντα φώτα στο ποδήλατο μπροστά και πίσω για να με βλέπουν
 • Παίρνω μαζί μου νερό
 • Και μια δεύτερη μπλουζίτσα για να αλλάξω

3+1 δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδήλατου

Είτε ως εκπαιδευτικοί, είτε ως γονείς μπορούμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδήλατου να οργανώσουμε κάποιες διασκεδαστικές δραστηριότητες, ώστε να γνωρίσει και το παιδί μέσα από αυτές το ποδήλατο! Για το λόγο αυτό, σας ετοιμάσαμε ιδέες για δράσεις με θέμα το ποδήλατο! Είστε έτοιμοι να παίξουμε, να τραγουδήσουμε και να μάθουμε για το ποδήλατο; Φύγαμε!

# 1η Δράση: Τραγουδάμε 🎤

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου μπορείτε να ακούσετε και να μάθετε μαζί με τα παιδιά το αγαπημένο τραγούδι «Το ποδήλατό μου» από την χορωδία Λάμπρου!

# 2η Δράση: Κυκλοφορώ στον ποδηλατόδρομο 🚲

Οργανώστε ένα συμβολικό παιχνίδι όπου τα παιδιά θα λάβουν το ρόλο του ποδήλατου και ο ενήλικας το ρόλο του τροχονόμου. Τα παιδιά στέκονται το ένα πίσω από το άλλο και περιμένουν το έναυσμα από τον/ην εκπαιδευτικό. Θα πρέπει να έχει στηθεί από τον/ην ενήλικα το σκηνικό τοποθετώντας και οριοθετώντας με μια χαρτοταινία το δρόμο πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθούν τα ποδήλατα! Μάλιστα, μπορούν να τοποθετηθούν και τα βασικά σήματα οδικής κυκλοφορίας όπως είναι το στοπ, η υποχρεωτική πορεία κλπ. 

Βρίσκεστε λοιπόν σε έναν ποδηλατόδρομο (η τάξη – η αυλή – το σαλόνι σας ) και πρέπει να μετακινηθείτε από το ένα σημείο της στο άλλο με ασφάλεια. Ζητήστε από τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα σύμβολα διασχίζοντας την πίστα. Μπορείτε να τοποθετήσετε και εμπόδια στη διαδρομή  αν θέλετε να το κάνετε λίγο πιο δύσκολο. Είναι σημαντικό να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ώστε να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια!

# 3η Δράση: 3+1 Φύλλα Εργασίας για το Ποδήλατο

Μπορείτε ακόμη να επεξεργαστείτε είτε στο σχολείο , είτε στο σπίτι τα  ΔΩΡΕΑΝ φύλλα εργασίας που σας ετοίμασε η ομάδα της EggΠαίδευσης με θέμα το ποδήλατο

σε τι βοηθαει το ποδηλατο
φύλλα εργασίασ
φύλλα εργασίασ
φύλλα εργασίασ

Για να κατεβάσετε τα φύλλα εργασίας: Αν είστε απο υπολογιστή 💻, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “αποθήκευση” της εικόνας. Αν είστε από κινητό ή tablet 📱, πατήστε παρατεταμένα την οθόνη μέχρι να εμφανιστεί η επιλογή “αποθήκευση”. 

# 4η Δράση: Ποδηλατάδα 🚴‍♀️🚴

Μια πολύ όμορφη δράση είναι να οργανώσετε μια ποδηλατάδα.

Είστε εκπαιδευτικός; Ζητήστε από τα παιδιά να φέρουν τα ποδήλατα τους και να κάνουν στην αυλή του σχολείου όλοι μαζί ποδήλατο!

Είστε γονιός; Οργανώστε μια βόλτα με τα ποδήλατα όλη η οικογένεια ή με φίλους!

Τέτοιου τύπου δράσεις μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά μέσα από αυτές αναπτύσσεται μια κουλτούρα ποδηλασίας, ενώ ταυτόχρονα τα παιδιά μαθαίνουν για την οδική ασφάλεια!

Απαντώντας λοιπόν στο βασικό ερώτημα αυτού του άρθρου που  είναι σε τι βοηθαει το ποδηλατο, ας μην ξεχνάμε ότι το ποδήλατο αποτελεί ένα μέσο μεταφοράς που μας βοηθά να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής! Παράλληλα, μαθαίνουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον χωρίς να το επιβαρύνουμε με επιπλέον καύσιμα, αξιοποιώντας αυτό τo “πράσινο όχημα”! Ελάτε να  μεταδώσουμε και να χτίσουμε αυτή την κουλτούρα με τις νέες γενιές!!

 Γράψτε κάτω στα σχόλια ⤵️ ποιες από τις δράσεις σχετικά με το ποδήλατο σας άρεσε περισσότερο.

Διάβασε και αυτό

EggΠαίδευση

EggΠαίδευση

H EggΠαίδευση αποτελεί ένα παιδαγωγικό project που αναπτύσσεται από επιστήμονες προσχολικής αγωγής με σκοπό την προώθηση εκπαιδευτικών εργαλειών και υπηρεσιών. Όπως το αυγό δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του εμβρύου, έτσι και η Εggπαίδευση σχεδιάζει τις ανάλογες συνθήκες για την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο